Primarul oraşului Comarnic, cea mai afectată localitate de pe Valea Prahovei în ce priveşte traficul de maşini din weekend, a decis să introducă viniete pentru autoturismele înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov. Acesta susţine că, din cauza blocajelor în circulaţie, locuitorii de aici au ajuns să respire doar gaze de eşapament.

 

Sorin Popa, primarul oraşului Comarnic, susţine că va urma şi el exemplul primarului Capitalei şi va introduce viniete pentru autoturismele cu numere de Bucureşti şi Ilfov care intră în localitate. Blocajul rutier şi coada uriaşă de maşini care staţionează pe teritoriul oraşului Comarnic la sfârşit de săptămână au ajuns, de ani de zile, o normalitate. Comărnicenii se plâng, de foarte multă vreme, că nu mai pot respira din cauza poluării cauzate de autoturismele care tranzitează oraşul, cele mai multe fiind din Bucureşti şi Ilfov. ”Pe noi ne poluează la fel de mult ca şi în Bucureşti, pentru că stau maşinile cu orele pe raza oraşului Comarnic. Vom face şi noi o hotărâre de consiliu, că este uşor de făcut, prin care să impunem viniete pentru cei din Bucureşti şi Ilfov. Aşa aducem şi noi nişte bani la buget”, ne-a declarat Sorin Popa, primarul oraşului Comarnic. Pe lângă poluarea masivă cauzată de gazele de eşapament ale maşinilor blocate în trafic, locuitorii din Comarnic se confruntă şi cu dificultatea de a traversa strada principală, pericolul de a fi călcat de maşini fiind iminent.

 

Provincialii plătesc

 

 Proiectul de hotărâre privind introducerea de viniete în Capitală a intrat deja în linie dreaptă, urmând ca, după perioada de 30 de zile pentru dezbatere publică, acesta să fie votat de consilieri.  Potrivit actului normativ, vinieta se va putea cumpăra prin SMS sau de la benzinării, iar sistemul va fi monitorizat video. Zonele unde cei din afara Bucureştiului nu mai pot intra fără vinietă, între orele 7 şi 22, sunt Piaţa Victoriei – Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzeşti şi P-ţa Victoriei, inclusiv limitele acestuia. Totodată, autoturismele care sunt sub Euro 3 nu vor avea acces în această zonă, indiferent unde sunt înmatriculate. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat că la fiecare intrare, la fiecare penetraţie din Municipiul Bucureşti, vor fi montate camere, conectate la un sistem electronic. Sistemul va monitoriza întreg traficul din oraş şi va indentifica numere de autoturisme care vor fi transmise către Poliţia Locală, amenzile fiind expediate prin poştă proprietarilor de autoturisme. Autovehiculele care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la momentul pătrunderii în Capitală, vor trebui să facă dovada că şi-au achiziţionat o vinietă pe Bucureşti, Oxigen B, care va costa pentru o zi 10 lei şi pentru un an 1.900 lei.

 

 

Sursa:www.ph-online.ro