Situaţie incredibilă la Ploieşti! Mai mulţi bebeluşi care au murit la naştere în perioada 2007-2014 au fost ţinuţi aproape zece ani la morga Spitalului de Obstetrică Ginecologie din Ploieşti. Copiii nu au putut fi înmormântaţi din cauza birocraţiei şi a indolenţei părinţilor.
Cei opt bebeluşi care s-au născut cu afecţiuni incompatibile cu viaţa au fost abandonaţi de părinţi la morga spitalului. Aparţinătorii (nu prea putem să îi numim părinţi!) nu i-au declarat la naştere, iar autorităţile au avut nevoie de o decizie a instanţei pentru a începe procedurile de înhumare.
Abia miercuri, 24 aprilie, bebeluşii au fost înmormântaţi creştineşte. La 12 ani după primul deces, trupurile micuţilor au putut fi înmormântate miercuri, la Cimitirul Mihai Bravu din Ploieşti, după ce au fost obţinute actele de naştere ale acestora şi adeverinţele de înhumare.
Cinismul primarului Dobre!
”Din ce am aflat, este vorba despre deces la naştere, n-au fost niciunii revendicaţi, sunt la maternitate, iar aceasta nu ţine de Primăria Municipiului Ploieşti, ci de Consiliul Judeţean. Înţeleg că au fost acolo (cadavrele bebeluşilor n.r.) din 2007, 2009. Noi o să le punem locuri de veci la dispoziţie, deci nu este asta problema”, a declarat pentru ”Adevărul” Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.
Avocatul Botez explică cum s-a ajuns la această situaţie
George Botez, avocatul care a reprezentat Spitalul de Obstetrică Ginecologie din Ploieşti în rezolvarea cazului celor opt bebeluşi, a explicat pentru ”Adevărul” care au fost motivele pentru care procedura de înhumare a durat aproape zece ani. Potrivit avocatului, copiii au fost abandonaţi în spital, iar părinţii, singurii îndreptăţiţi să facă acest lucru, nu s-au îngrijit să înregistreze decesul şi să obţină actele necesare înmormântării.
”În momentul în care se nasc morţi, ei nu sunt supuşi formalităţilor de înregistrare la fel ca în cazul unui copil care se naşte viu. Atunci ar trebui să fie o procedură specială pe care ar trebui să o urmeze părinţii. Doar că în cazul acestor copii, părinţii i-au abandonat şi nu i-au mai interesat. Formalităţile presupun în primul rând să apelezi la părinţi ca să îşi îndeplinească obligaţiile. Toate eforturile poliţiei de a-i convinge să vină să-şi îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de micuţi au eşuat.
După aproximativ cinci ani toată lumea s-a declarat învinsă şi au purces la calea judecătorească, obligând Serviciul Local de Evidenţa Populaţiei să elibereze documentele necesare pentru ca aceşti micuţi să fie înmormântaţi. Problema a fost că aceste procese se fac şi în contradictoriu cu părinţii. Adică aceiaşi părinţi a trebuit să fie citaţi, deşi au avut domiciliul necunoscut. Instanţa a făcut adrese la Poliţie şi an au fost căutaţi să găsească domiciliile. Abia la finalul anului 2018 s-a soluţionat cauza, după care a trebuit să comunice hotărârile şi să rămână definitive. La final, astăzi s-a reuşit să se întocmească toate documentaţiile necesare înmormântării”, a explicat avocatul George Botez.