Colegii de la Glasul Ploiestean au făcut o amplă analiză a declaraţiilor făcut de primarul liberal Adrian Dobre în problema termiei:

În 5 ianuarie, ploieştenii erau chemaţi la o dezbatere publică pentru a fi informaţi de primarul Adrian Dobre despre cum nu este dumnealui de acord cu preţul propus de Veolia de 237,35 lei/Gcal fără TVA şi faptul că acest tarif nu este unul corect, este foarte mare şi nu poate fi susţinut de ploieşteni.

5 ianuarie

În cadrul dezbaterii de ieri, am explicat de ce nu sunt de acord cu preţul pentru agentul termic propus de Veolia:

– Tariful de 237,35 lei/Gcal fără TVA nu este corect, este foarte mare şi nu poate fi susţinut de către ploieşteni;

– Calculul Veoliei pentru acest preţ a plecat de la un tarif 90 de lei, care înseamnă 50% păcură, 50% gaz, în condiţiile în care, atunci când s-au stabilit prin caietul de sarcini toate datele problemei, s-a făcut calculul doar pe gaz, ceea ce se consumă cu precădere în momentul de faţă. Tariful de plecare ar fi trebuit să fie 75 de lei, nu 90 de lei;

– Investiţiile care ar fi trebuit să se facă în sistemul de termoficare şi care sunt incluse în calcularea acestui preţ nu au fost făcute, sistemul înregistrează pierderi foarte mari.
Din păcate, la dezbatere nu aţi fost prezenţi prea mulţi dintre dumneavostră pentru a-i determina să regândească preţul propus. Vă reamintesc că dacă această propunere va fi votată în Consiliul Local, iar atitudinea consilierilor PSD din cadrul Comisiei 3 mă face să cred că aşa va fi, factura noastră pentru căldură va creşte cu aproximativ 50 de lei pe lună.

Pe data de 31 ianuarie, primarul Adrian Dobre a criticat foarte acid, prin intermediul unui site de socializare, mărirea salariilor pentru angajaţii primăriei de către majoritatea din Consiliul Local Ploieşti formată din PSD – ALDE, precum şi aprobarea de către aceeaşi majoritate a tarifului la Gigacalorie cu subvenţia aferentă, astfel încât buzunarele ploieştenilor să nu fie afectate.


31 ianuarie

Consilerii PSD-ALDE au votat astăzi:

  1. Creşterea salariilor pentru angajaţii primăriei, dar noi nu avem buget;
  2. Creşterea tarifului la salubritate, dar oraşul este murdar;
  3. Creşterea tarifului la gigacalorie, dar Veolia nu-şi respectă contractul.
  4. 0 investiţii!!!!

Pe data de 1 aprilie, fix de ziua păcălelii, tot primarul Adrian Dobre a anunţat victoria şi ajungerea la un acord cu Veolia Energie Prahova cu privire la durata contractului şi tariful negociat la sânge” de 237,35 lei/Gcal fără TVA, exact cel care în urmă cu două luni nu era unul corect fiind foarte mare şi neputând fi susţinut de către ploieşteni.

1 aprilie

Victorie pentru Ploieşti – se prelungeşte contractul cu Veolia la un preţ de 237 de lei!

Dragi ploieşteni, mi-am respectat angajamentul pe care mi l-am luat faţă de dumneavoastră de a negocia la sânge, un preţ corect pentru tariful la apa caldă şi căldură! Astfel, am ajuns la un acord de prelungire a contractului cu Veolia la un preţ de 237 de lei (+TVA), în condiţiile în care, vă reamintesc, solicitarea era de 404 lei (340 de lei + TVA). Nu rămâne nimeni fără apă caldă sau căldură aşa cum alarmist anunţau unii.

Am reuşit această negociere în ciuda opoziţiei unora.

Vă asigur de faptul că nu vor creşte costurile cu apa caldă şi căldura în sistemul centralizat din Ploieşti.

Înţelegerea de astăzi este valabilă atât timp cât Guvernul şi majoritatea parlamentară a PSD – ALDE nu modifică reglementarile privind tariful gazului pentru consmul casnic sau pentru producerea energiei termice în sistem centralizat.

În aceeaşi zi de 1 aprilie, Veolia Energie Prahova emite un comunicat în care spune că  Până la acest moment nu s-a ajuns la o înţelegere care să permită prelungirea Contractului. Declaraţia recentă a primarului Municipiului Ploiesti se dovedeşte a fi precipitată, în acest moment părţile neajungând la un acord final.

Pe data de 9 aprilie Adrian Dobre (dez)informează ploieştenii din nou că şi-a respectat promisiunile în privinţa prelungirii contractului şi faptul că ploieştenii nu vor plăti mai mult, diferenţa de tarif fiind subvenţionată.


9 aprilie

Mi-am respectat promisiunile: ploieştenii vor avea apă caldă şi căldură, iar facturile nu vor creşte.

Aşa cum am spus, de fiecare dată, am negociat un contract nou cu Veolia, de data aceasta corect şi pentru ploieşteni.

Consiliul Local tocmai a aprobat, cu mici amendamente, propunerea de hotărâre iniţiată de mine privind prelungirea contractului cu Veolia până în 15 mai 2022. Ploieştenii trebuie să ştie patru lucruri:

Apa caldă nu se va opri aşa cum alarmist anunţau cei de la PSD – ALDE.
Costurile pentru ploieşteni nu vor creşte. Se va acorda subvenţie atât de la Consiliul Local, cât şi de la Consiliul Judeţean. Din punctul acesta de vedere, dacă Bogdan Toader se ţine de cuvânt, facem un mare pas înainte.


Valoarea finală a preţului gigacaloriei va fi stabilită de ANRE, dar aceasta va fi subvenţionată de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.

Se vor face investiţii importante în cei trei ani de contract (17 de milioane de lei investiţii, 10 mentenanţă) pentru reducerea pierderilor din sistem şi pentru modernizarea punctului de producţie.

Singurul element de noutate este faptul că s-a aprobat, de principiu, acordarea subvenţiei până la finalul contractului cu Veolia în 2022.

Vezi continuarea AICI