Opt proiecte europene depuse de autorităţile din Prahova au primit, luni, finanţare de la UE. Ministrul Dezvoltării, Vasile Daniel Suciu, a semnat, în Palatul Administrativ din Ploieşti, cele opt contracte de finanţare, ale căror beneficiari sunt Consiliul Judeţean, Primăria Mizil şi Primăria Plopeni.

În cazul CJ Prahova, care are şase dintre cele opt contracte semnate astăzi, proiectele care au primit finanţare europeană vizează modernizarea unor drumuri, modernizarea sau reabilitarea unor unităţi medicale şi modernizarea unui centru social. De fapt, sunt două pentru infrastructură rutieră, două pentru infrastructură medicală şi două pentru infrastructură socială. Celelalte două contracte, de la Mizil şi Plopeni, vizează reabilitarea termică a unor unităţi de învăţământ. În cazul infrastructurii rutiere, proiectele propuse de autorităţile prahovene, care tocmai au primit finanţarea, au propus modernizarea drumurilor care leagă Prahova de Ialomiţa şi de Dâmboviţa. Este vorba despre DJ 720, Floreşti - Filipeştii de Pădure, DJ 102 K, DJ 102D şi DJ 100C, şosele care trec prin Mizil, Urlaţi, Baba Ana, Ceptura, Ciorani, Fântânele, Fulga, Sălciile, Vadu Săpat şi Tomşani. Valoarea estimată pentru toate cele patru drumuri se apropie de 220 de milioane de lei, din care aproape 213,5 milioane de lei ar urma să vină de la Uniunea Europeană. Preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a explicat că proiectele au propus nu doar reasfaltarea, ci şi extinderea platformelor drumurilor, amenajarea de piste de biciclete şi introducerea sistemelor de iluminat public. "Nu am intenţionat doar aşternerea unui covor asfaltic. Este uşor şi am avea fonduri necesare pentru reabilitare, dar, când vine vorba de modernizare şi realizarea unor astfel de obiective care să deservească undeva la 56.000 de beneficiari, trebuie să ne gândim la viitor. Reuşind acest lucru, să vedem cum ar trebui să arate infrastructura rutieră în viitor, am pregătit aceste proiecte europene", a declarat Bogdan Toader.

În cazul unităţilor medicale, cele două contracte de finanţare semnate de autorităţile prahovene vizează, pe de o parte, reabilitarea termică a Maternităţii Ploieşti şi, pe de altă parte, extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Ploieşti. La aşa-zisul spital al groazei, proiectul, estimat la puţin peste 18,5 milioane de lei, propune extinderea UPU şi asigurarea unui nou acces pentru ambulanţe şi aparţinători, astfel încât maşinile care aduc pacienţi să nu mai piardă timp prin parcarea din faţa unităţii medicale, iar triajul cazurilor să fie mult mai eficient, urmând ca zona de triaj să fie amplasată undeva în centrul noii unităţi extinse, iar cazurile grave să fie separate de la intrare de cele considerate uşoare.

Nu în ultimul rând, cele două proiecte pe zona socială finanţate de UE vor viza modernizarea centrului de la Călineşti, dedicat adulţilor cu deficienţe. Aici urmează să apară cinci locuinţe protejate şi două centre de zi, urmând ca 50 de persoane să beneficieze de aceste dotări noi, au explicat reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova. Valoarea însumată a celor două proiecte depăşeşte 9 milioane de lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă de la Uniunea Europeană va fi de aproape 5,6 milioane.

În total, cele şase contracte semnate astăzi de Consiliul Judeţean depăşesc 250 de milioane de lei, a precizat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Muşat, care a mai precizat că, până acum, în actuala sesiune de finanţare de la Uniunea Europeană, în judeţ mai fuseseră semnate 11 contracte cu autorităţile publice, având o valoare însumată de 260 de milioane de lei. "Prin acestea, Prahova îşi reconfirmă poziţia de judeţ fruntaş în regiunea Sud Muntenia", a declarat directorul ADR, precizând că, în total, în Prahova sunt depuse în acest moment proiecte cu o valoare însumată de 1,6 miliarde de lei, unele aflate încă în evaluare.

Prezent la Ploieşti, ministrul Suciu a discutat mult şi despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală derulat de Ministerul Dezvoltării, declarând că acesta este, în viziunea lui, cel mai eficient program guvernamental din ultimele decenii. Ministrul a precizat că în Prahova, prin PNDL sunt finanţate 237 de proiecte de investiţii, cu o valoare însumată de 1,15 miliarde de lei, dintre care 78 de proiecte pentru obiective de apă şi canalizare, 54 pentru unităţi de învăţământ, 87 pentru drumuri, 5 pentru unităţi medicale, 4 pentru iluminat şi 2 pentru instituţii publice, el punctând şi că multe dintre acestea sunt în localităţi conduse de primari PNL, răspunzând astfel criticilor care spuneau că banii din PNDL sunt împărţiţi pe criterii politice.