Într-o postare pe reţea de socializare Facebook, Bogdan Toader,preşedintele CJ Prahova, demontează minciunile privitoare la contractul de termoficare a Ploieştiului. Publicăm integral declaraţia preşedintelui CJ Prahova, pentru că este anormal să încerci să manipulezi emoţional oamenii, aruncând în spaţiul public dezinformări şi informaţii eronate:
Având în vedere apariţia în spaţiul public a unor informaţii care nu corespund realităţii privind contractul de furnizare a energiei termice în municipiul Ploieşti , vin cu precizări în acest sens.
În primul rând, s-a vehiculat ideea că nu s-ar fi primit notificări privind o posibilă întrerupere a alimentării cu energie termică din partea operatorului, lucru care este complet eronat.
1. Veolia Energie Prahova a somat Primăria Ploieşti şi Consiliul Judetean Prahova încă din luna septembrie a anului 2018 în legătură cu posibilitatea întreruperii furnizării energiei termice. La data de 14 septembrie 2018, Veolia Energie Prahova a transmis o notificare în care se arată că Veolia Energie Prahova este îndreptăţită să notifice Concedentului încetarea contractului de Concesiune. Cu toate acestea – se preciza în notificarea din luna septembrie 2018 – pentru a nu afecta locuitorii municipiului Ploieşti, în beneficiul cărora este furnizat serviciul public, Veolia Energie Prahova înţelege să asigure furnizarea serviciului public şi în perioada sezonului de încălzire 2018-2019.
2. De asemenea, o altă adresă transmisă de Veolia Energie Prahova în luna octombrie a anului trecut, arată că neajustarea tarifului – în condiţiile unei creşteri a preţului gazelor naturale cu 30% din anul 2011, când a avut loc ultima majorare a preţului Gigacaloriei, arată că în lipsa susţinerii financiare Veolia Energie Prahova se poate regăsi în orice moment în situaţia de a nu mai putea asigura furnizarea serviciului.
3. Avizarea creşterii preţului Gigacaloriei de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei implică ajustarea la nivelul Consiliului Local Ploieşti a tarifului, în caz contrar, Veolia Energie Prahova are dreptul de a chema în instanţă Primăria Ploieşti, acest lucru însemnând câştigarea unui eventual proces şi, implicit, o recuperare a fondurilor care ar trebui să provină din creşterea tarifului.
4. Elaborarea documentaţiei pentru organizarea licitaţiei este exclusiv în atribuţia Primăriei Ploieşti. Caietul de sarcini şi demararea tuturor procedurilor pentru încheierea unui alt contract de producere şi furnizare a energiei termice sunt atribuţiile serviciilor specializate ale municipalităţii ploieştene.
Având în vedere toate acestea, solicit public Primăriei Ploeşti să îşi asume responsabilitatea faţă de cei 120.000 de beneficiari ai sistemului public de termie din Ploieşti pentru gestionarea acestui sistem în integralitatea lui.
Consiliul Judeţean Prahova îşi arată disponibilitatea de a transmite cu titlu gratuit către municipalitatea ploieşteană unitatea de producţie a energiei termice de la Brazi.