Un val de aer polar loveşte România în weekend. După temperaturi de 20 de grade, vremea se schimbă radical. Meteorologii anunţă ninsori în mai multe regiuni şi răcire accentuată, în unele zone fiind aşteptate temperaturi de minus 10 grade.

Începând de sâmbătă seara, un nou val de aer polar va aduce temperaturi negative în acest weekend. În timp ce sâmbătă sunt prognozate 20 de grade, duminică vremea trece în cealaltă extremă. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că de duminică se preconizează o răcire cu precipitaţii sub formă de ninsoare.

"Se preconizează o răcire care începe duminică şi care continuă şi la începutul săptămânii viitoare. Într-adevăr, inclusiv sâmbătă vor fi temperaturi foarte ridicate. Martie este o lună capricioasă, mai sunt intervale calde, reci. Vor fi şi precipitaţii sub formă de ninsoare, dar nu mai devreme de duminică, unele care pot fi şi în cursul zilei. Până sâmbătă nu vor fi probleme, iar în partea de sud a ţării, ca şi vineri, vor fi valori în jur de 18 grade Celsius şi în Capitală maxima de sâmbătă va fi de 18-19 grade. În ţară vor fi înspre 19 în mai multe zone din sud, chiar 20 de grade în sudul Dobrogei", anunţatl ANM.

Temperaturi anormale pentru această perioadă

De altfel, în perioada 18-20 martie, în toată ţara se vor înregistra temperaturi mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă, inclusiv negative. Vremea se va răci, însă ulterior valorile termice vor creşte uşor de la o zi la alta, astfel încât, la sfârşitul celei de a doua săptămâni, se va atinge o medie regională de 13 grade. Temperaturile minime se vor situa între 3 şi 7 grade, în medie, în prima săptămână, cu cele mai scăzute valori pe 15 martie, iar în intervalul 18 – 20 martie vor deveni uşor negative, pentru ca apoi să crească din nou, spre 3 grade pe 24, 25 martie, potrivit ANM.

Ploi şi ninsori în toată ţara

Vremea va deveni deosebit de rece la scara întregii ţări începând de sâmbătă după-amiază, cu valori termice ce vor coborî chiar şi cu 10-11 grade faţă de cele din aceste zile, în timp ce precipitaţiile prognozate vor fi sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare şi se vor semnala în majoritatea regiunilor, inclusiv în Bucureşti, a declarat, pentru Agerpres, Mihai Huştiu, meteorolog de serviciu în cadrul ANM. "Vremea rămâne caldă până sâmbătă, inclusiv. În mare parte din ţară temperaturile se menţin peste mediile perioadei, şi ajung la 19-20 de grade, chiar 22 de grade, în partea sud-estică a ţării. Precipitaţiile aşteptate până sâmbătă, în general slabe, vor ocupa treptat suprafeţe mai extinse din partea de vest a ţării, cu cantităţi ce nu depăşesc decât izolat 15-20 litri/mp.

De sâmbătă după-amiază, sâmbătă seara, vremea se răceşte, la început în partea de nord a Moldovei. Acolo, temperaturile nu mai trec sâmbătă la amiază de 4-5 grade. Pe acolo va pătrunde masa de aer deosebit de rece ce va cuprinde mare parte din continent. Tot în partea de nord a Moldovei precipitaţiile aşteptate se vor transforma, din seara zilei de sâmbătă, în lapoviţă şi chiar ninsoare. Foarte posibil se va depune şi strat important de zăpadă, în vreme ce în vest şi nord-vest până duminică aşteptăm ploi însemnate cantitativ. Local, vor fi cantităţi de peste 25-30 de litri/mp. Asta pentru că regiunile intra-carpatice sunt cumva adăpostite în primă fază de aerul acesta deosebit de rece", a explicat Huştiu.

Astfel, începând de sâmbătă, 17 martie, vremea se strică în zonele de nord şi est ale ţării, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, inclusiv duminică, 18 martie, va fi viscol în Moldova, la munte, dar şi în nordul Munteniei, potrivit meteorologilor.

Minus 10 grade în nord-est

Conform ANM, vremea se va răci în nordul şi nord-estul ţării, în timp ce în celelalte regiuni valorile termice diurne vor fi în continuare mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă. Cerul va avea înnorări şi se vor semnala precipitaţii la început în jumătatea de nord-vest a teritoriului, iar mai ales spre seară şi noaptea şi în rest. Acestea vor fi sub formă de ploaie, însă în Moldova, în zonele montane şi parţial în Transilvania şi în Maramureş se vor transforma în lapoviţe şi ninsori. Vântul va avea local şi temporar intensificări, iar la munte, îndeosebi pe creste, va sufla tare. Temperaturile maxime vor avea valori de la 1…2 grade în nord-est până în jurul a 20 de grade în extremitatea de sud-est, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -8 şi 5 grade. "Trecem de la o vreme deosebit de caldă la o vreme neobişnuit de rece. În mod normal, în această perioadă ar trebui să avem temperaturi între 7 şi 14 grade. La nivelul săptămânii viitoare, însă, vom avea valori termice cuprinse între -6 şi 6 grade, cu cele mai coborâte temperaturi în nordul Moldovei. Pe timpul nopţii este posibil ca temperaturile să coboare chiar spre limita gerului, până la -10 grade în special în partea de nord-est a ţării", a spus meteorologul Mihai Huştiu. Cicloni dinspre Marea Mediterană

"Această vreme neobişnuit de rece pentru această perioadă se va menţine aproape toată săptămâna viitoare. Aşa cum şi Organizaţia Meteorologică Mondială a menţionat, va fi un val de frig ce va persista până undeva spre 25-26 martie, aceeaşi evoluţie fiind aşteptată şi în România. Vom avea, deci, săptămâna viitoare, temperaturi şi cu 10 grade mai coborâte faţă de normalul acestei perioade. Temporar, vom mai aştepta precipitaţii în mare parte din ţară, atât sub formă de lapoviţă, cât şi de ninsoare. În plus, odată cu pătrunderea de aer rece vântul se va intensifica în mare parte din ţară, mai ales în zonele de munte, dar şi în regiunile estice şi sud-estice ale ţării, şi care vor depăşi la rafală 60-70 km/h, amplificând şi mai mult senzaţia de frig. Aşteptăm precipitaţii în special pe partea de sud a ţării pentru că dinspre bazinul Mării Mediterane vor veni cicloni atmosferici care vor afecta şi ţara noastră, cu precădere partea de sud, unde temporar vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi lapoviţă şi ninsoare. Ar fi mai degrabă o vreme de iarnă decât una de sfârşit de martie", a subliniat Huştiu.