Marea descentralizare schiţată de Liviu Dragnea va afecta şapte domenii importante : agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul, sportul, învăţământul preuniversitar şi o parte din transporturi. Acest lucru va deveni realitate prin descentralizarea tuturor direcţiilor teritoriale şi trecerea acestora în subordinea consiliilor judeţene şi a autorităţilor locale.

Astfel multe direcţii, autorităţi, agenţii centrale vor rămâne fără obiectul muncii, ceea ce a determinat pe mulţi directori sau preşedinţi să-şi caute alte slujbe în aparatul de stat.

Cel mai elocvent exemplu este plecarea ploieştean lui Mihail Fâcă de la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Acesta a fost numit săptămâna trecută secretar de stat la Ministerul Mediului. ANPM ar putea fi chiar desfiinţată, prin proiectul de lege care transferă toate filiale judeţene ale agenţiei către autorităţile judeţene.

Conform publicaţiei „Gândul“, Mihail Fâcă, fost administrator public al judeţului Prahova şi fost preşedinte al ANPM, ar fi asociat cu Hermes International Energy, o firmă cu afaceri în domeniul energiei neconvenţionale care a primit licenţă ANRE pentru producerea şi exploatarea energiei de la centrala electrică fotovoltaică din Păuleşti, pentru care ar primi subvenţii de la stat sub formă de certificate verzi.

Guvernul îşi asumă astăzi răspunderea în faţa Parlamentului pe legea descentralizării.