Procurorii prahoveni au trimis în judecată 12 persoane acuzate că au produs ilegal şi au comercializat ţigări în afara antrepozitului fiscal. Ţigările erau fabricate acasă şi erau vândute în mai multe judeţe, fiind trimise prin intermediul serviciilor de curierat, procurorii stabilind un prejudiciu de aproape 200.000 de lei adus bugetului prin neplata taxelor şi accizelor.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti au trimis în judecată 12 persoane, dintre care una aflată în arest preventiv, una arestată la domiciliu şi trei sub control judiciar  pentru comiterea infracţiunilor de producere de produse accizabile, în afara unui antrepozit fiscal autorizat şi deţinere  în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, peste limita a 10.000 ţigarete sau peste 1 kilogram tutun de fumat. 

Anchetatorii au stabilit că timp de peste un an suspecţii din acest dosar au produs şi vândut ilegal ţigări unor clienţi din mai  multe judeţe. Astfel, începând din ianuarie 2016 până în luna mai a acestui an cinci prahoveni din comuna Bucov, au produs ţigarete la ei acasă, folosind utilaje artizanale pentru măcinarea tutunului şi producerea ţigărilor. Trei dintre cei cinci cumpărat tutun frunze de la doi inculpaţi din judeţul Dolj, trimişi şi ei în judecată în acelaşi dosar.

”Ţigaretele produse erau comercializate, în funcţie de reţeaua de distribuţie a fiecăruia, către terţe persoane din judeţele Prahova, Sibiu, Braşov, Argeş în baza comenzilor telefonice primite, folosindu-se servicii de coletărie. Pentru a nu fi depistaţi inculpaţii furnizau date fictive privind expeditorul/destinatarul coletului, cunoscând procedura de lucru a agenţilor, care contactau postul telefonic înscris pe recipisa AWB”, arată anchetatorii.

Totodată, alte cinci persoane au fost deferite justiţiei pentru infracţiuni de  complicitate la producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat aceştia fiind intermediari între consumatorii finali şi cei care produceau ilegal ţigările

”Fapta inculpaţilor menţionaţi, prin frecvenţă şi repetabilitate, se deosebeşte substanţial de situaţia unor simpli cumpărători. Prin acţiunile lor inculpaţii B.I., C.A., K.N.Z, P.F., I.N.A determinau efectiv pe inculpaţii R.I. şi R.M. la producerea de noi cantităţi de ţigarete, asigurându-le astfel o piaţă de desfacere şi profitabilitatea activităţii de producere ţigarete” menţionează procurorii.

Anchetatorii au stabilit în acest dosar un prejudiciu în valoare de 172 258 lei, recuperat în cuantum de 71.808 lei prin plată de către inculpaţi. Dosarul a fost înscris pe rolul Judecătoriei Ploieşti.