50 de autobuze diesel Euro VI ar putea fi cumpărate prin fonduri de la bugetul local, prin credit bancar şi credit furnizor. Achiziţia ar urma să se deruleze printr-un acord cadru pentru o perioadă de 2 ani.
Nu vă bucuraţi, însă! În prima etapă vor veni doar 15 autobuze, în a doua încă 15, iar în cea de a treia restul de 20 de autobuze....Deci, la 15 autobuze noi (când vor veni acestea...) nu prea înţelegem ce condiţii de călătorie pot fi oferite ploieştenilor de se solicită majorarea abonamentului unic la peste 100 de lei lunar!
Astfel, aleşii au decis, în şedinţa CL Ploieşti de luni, 10 iunie, cumpărarea a 50 de autobuze noi DIESEL EURO VI, prin achizitie publica, in conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, in baza unui Acord cadru incheiat pentru o perioada de 2 ani, din doua surse de finantare – buget local si credit financiar, in doua etape: in anul 2017 din buget local, iar in anul 2018 din buget local si prin credit financiar, în functie de alocarea bugetara.
Potrivit raportului de specialitate, vor fi achiziţionate mijloace auto/ autobuze noi Diesel Euro VI , cu o lungime de aproximativ 11.50m -12.50m, nefolosite, an de fabricatie 2017, conforme cu standardele europene.
Potrivit documentaţiei, în sprijinul acestei idei sunt aduse argumente legate de vechimea parcului auto al TCE şi reducerea pentru o perioadă a cheltuielilor cu consumul de combustibil şi cu reparaţiile. „În acest sens, dacă cheltuiala medie lunară cu reparaţiile şi imobilizările este de cca. 501 mii lei/lună, consideram că reducerea va fi de cca. 60%, avându-se in vedere executarea proceselor tehnologice şi reparaţiile curente la parcul aflat în exploatare, adica economia lunară ar fi de cca. 301 mii lei/lună, respectiv de cca 3.612 mii lei/an“, se arată în proiect.
Peste 80 % dintre mijloacele de transport ale TCE au o vechime mai mare de 10 ani, iar gradul de uzură al mijloacelor de transport este foarte ridicat, situându-se la un grad mediu de uzură pe autobuze de 216,6 %. Dacă achiziţia va fi finalizată, parcul auto va avea un număr de 60 mijloace de transport cu vechime mai mică de 10 ani, din totalul de 258 bucăţi existente în garajele TCE.
Ultimul studiu de oportunitate realizat, arată că, pentru intervalul 2014 -2020, conform Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană pentru Polul de Creştere Ploieşti, municipalitatea poate achiziţiona pentru modernizarea/înnoirea parcului de autovehicule cu tracţiune electrică 25 de tramvaie şi 21 de troleibuze.
Având în vedere că suma alocată pentru municipiul Ploieşti este de 45 de milioane de euro, din care 30 milioane pot fi cheltuite pentru POR axa 4, reiese că posibilitatea achiziţionării de mijloace electrice este redusă, se arată în studiul respectiv.