Greii viticulturii din Europa s-au strâns la Ploieşti pentru a dezbate problemele vinului şi viitorului acestui produs pe piaţa europeană, în continuă schimbare.
Ploieştiul a fost gazda conferinţei Asociaţiei Regiunilor Europene Viticole (AREV), o organizaţie europeană care activează de 19 ani şi are ca scop promovarea intereselor producătorilor de vin cu origine controlată, opusă total intereselor marilor companii multinaţionale care încearcă acum exploatarea la maxim a acestui domeniu pentru piaţa de consum ieftin.
„Suntem 75 de regiuni vitivinicole de marcă în Europa, din nouă ţări, care sunt foarte bine reprezentate în asociaţia noastră. Noi susţinem modul tradiţional de obţinere a vinurilor, fără tratamente chimice, fără aditivi. Suntem orientaţi numai spre calitate şi ne opunem tendinţei pe care o vedem mai nou de industrializare a acestui domeniu prin implicarea companiilor multinaţionale. Încurajăm şi în Prahova dezvoltarea zonei viticole prin metode tradiţionale. România este a cincea ţară din Europa la producţia de vin. Apreciem eforturile făcute pentru realizarea „Drumului Vinului“ pentru promovarea vinurilor prin turism. Trebuie stimulate vizitele turiştilor şi noi putem facem mai multe pentru promovarea vinurilor româneşti“, a explicat Jean-Paul Bachy, preşedintele AREV.
Reprezentanţii AREV au constatat că publicul tânăr a devenit extrem de informat şi exigent cu produsele pe care le consumă, iar concluzia este că produsele de calitate fără aditivi au devenit extrem de apreciate şi căutate, în ciuda preţului mai ridicat.
Asociaţia Regiunilor Europene Viticole (AREV) a fost înfiinţată în anul 1994 şi are ca principal obiectiv promovarea intereselor comune ale regiunilor viticole la nivel european şi mondial. La eveniment au participat membrii AREV din Franţa, Germania, Italia, Spania şi România (judeţele Alba, Arad, Constanţa Iaşi, Vrancea şi Prahova).