Douăsprezece focare de gripă aviară depistate la păsări domestice în şase judeţe au fost confirmate, iar pentru alte zece suspiciuni la păsări sălbatice se aşteaptă rezultatele probelor trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală. Gripa aviară nu a fost depistată până în prezent în exploataţii comerciale de păsări, carnea şi ouăle din unităţile autorizate fiind sigure pentru consum, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Prezenţa virusului influenţei aviare (subtipul H5N8) la păsări domestice a fost confirmată în România la 30 decembrie 2016, într-o gopodărie din localitatea Pardina, judeţul Tulcea.

Ulterior au mai fost confirmate 11 focare de gripă aviară la păsări domestice, în şase judeţe, toate fiind în prezent active.

  • Tulcea — 4 focare active (Crişan, Periprava şi C.A. Rosetti, Sulina),1 focar stins (Pardina);
  •  
  • Prahova — 2 focare active (Loloiasca şi Balta Doamnei);
  •  
  • Bacău — 1 focar activ (Municipiul Bacău);
  •  
  • Braşov — 1 focar activ (Ucea de Jos);
  •  
  • Mureş — 1 focar activ (Sâncraiul de Mureş);
  •  
  • Constanţa — 2 focare active ( Almălau)


La confirmarea gripei aviare în România au murit sau au fost sacrificate 1.102 păsări, din diferite specii, printre care găini, raţe, gâşte şi bibilici.

La păsări sălbatice, din 28 noiembrie 2016 şi până în prezent au fost confirmate 85 de cazuri, la raţe sălbatice, cormorani,  egrete, pescăruşi, gârliţe, lebede de vară şi lebede de iarnă. Cazurile au fost înregistrate în Bucureşti (cinci) şi judeţele Constanţa (42), Ialomiţa (2), Galaţi (11), Neamţ, Bacău (câte 9), Giurgiu (3), Teleorman (2), Tulcea şi Iaşi (câte un caz).

De asemenea, au mai fost notificate 10 suspiciuni de influenţă aviară la păsări sălbatice pentru care se aşteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară - Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.

Reprezentanţii ANSVSA spun că, până în prezent, nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii comerciale de păsări.

Proprietarii de păsări afectaţi primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă ca toate păsările din gospodărie să fie ţinute închise în exploataţii, pentru a nu ajunge la lacuri şi bălţi. Păsările trebuie ţinute în adăposturi închise sau cel puţin sub şoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice. De asemenea, hrănirea şi adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.

Totodată, trebuie separate raţele şi gâştele domestice de alte păsări de curte, iar o singură persoană să aibă acces în curtea unde sunt adăpostite păsări.

Toate cazurile de îmbolnavire sau moartalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie trebuie să fie anunţate imediat medicului veterinar. Persoanele care găsesc cadavre de păsări şi mamifere în locuri publice trebuie să anunţe medicului veterinar sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Tot ca măsură de prevenire a cazurilor de gripă aviară, trebuie să fie închise toate pieţele, târgurile sau expoziţiile de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice pentru suspiciuniile de boală identificate.

Specialiştii mai recomandă să nu pună mâna fără mănuşă pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave, să nu fie lăsaţi copiii să se joace cu păsări domestice sau sălbatice şi să se respecte indicaţiile medicului de familie şi ale medicului veterinar.

Situaţia epidemiologică din România, în contextul gripei aviare, este monitorizată de ANSVSA şi structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii şi eradicarea bolii.

Gripa aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice.