Meteorologii au ridicat, miercuri, la nivelul III (însemnat) riscul de avalanşă pentru Bucegi şi Făgăraş, avertizare valabilă la altitudini de peste 1.800 de metri. "În ultimele 48 de ore a nins în întreaga zonă montană, iar grosimea zăpezii a crescut cu până la 23 cm, pe versantul nordic al masivului Făgăraş şi cu până la 15 cm în Munţii Bucegi. Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări în zona înaltă unde a viscolit sau spulberat ninsoarea. S-a semnalat ceaţă asociată cu depunere de chiciură. La ora 14, stratul de zăpadă măsura 115 cm la Bâlea-Lac, 28 cm la Predeal şi la Vârfu Omu, 23 cm la Sinaia şi 17 cm la Fundata. În zonele adăpostite şi pe văi sunt acumulări mai mari de zăpadă", precizează ANM

La altitudini mai mari de 1800 m, peste structurile de placă mai vechi s-au depus circa 50 cm de zăpadă, cu rezistenţă scăzută, din care 25 cm sunt formaţi din zăpadă proaspătă, iar în profunzime se regăsesc cristale fine, cristale tip cupă şi cruste de gheaţă. În următorul interval se vor mai depune până la 10-15 cm de zăpadă proaspătă. Intensificările de vânt vor forma noi depozite însemnate în zonele adăpostite şi în special pe versanţii cu orientare sud-vestică. În aceste condiţii, pe pantele suficient de înclinate, stratul de zăpadă este puţin stabilizat şi chiar la supraîncărcări slabe, se pot declanşa avalanşe, unele de dimensiuni medii şi câteodată chiar mari.

La altitudini mai mici de 1800 m, în următorul interval de prognoză va continua să ningă, dar stratul de zăpadă se va menţine destul de redus, astfel încât sunt aşteptate doar izolat avalanşe pe pantele foarte înclinate. Astfel, riscul de producere a avalanşelor rămâne la nivelul I (redus).

În următoarele ore, la munte, vremea va continua să se răcească. Cerul va fi mai mult noros şi va ninge; pe arii restrânse, cantităţile de apă cumulate vor depăşi 10...15 l/mp, iar stratul de zăpadă nou-depus va fi de 10...15 cm. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona înaltă, unde rafalele vor depăşi 60-70 km/h. Se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.

La peste 1.800 m, temperaturile vor coborî până la -19 grade Celsiu, iar maximele se vor menţine între -16 şi -12 grade Celsius.

La altitudini mai mici, este de aşteptat ca minimele să coboare până la -16 grade Celsius, iar maximele se vor situa doar între -8 şi -12 grade Celsius.