Este greu să mai spui ceva după ce un sportiv cu o carieră ca a Tamarei Costache, fostă campioană mondială şi europeană, ia cuvântul în faţa Consiliului Local Ploieşti, în încercarea disperată de a arăta, dacă mai era nevoie, că sportul ploieştean este pe moarte. Tamara Costache le-a cerut aleşilor locali să clarifice situaţia bazinului Vega.

„În calitate de campion mondial la nataţie şi cetăţean de onoare, cred că am dreptul să cer ca eu şi ceilalţi copii să fim trataţi cu respect, să activăm în condiţii decente. Din luna aprilie aşteptăm să fim plătiţi, iar noi trăim cu aer. Vă mândriţi cu munca şi rezultate sportivilor dar nu faceţi nimic pentru a contribui la aceste rezultate. Antrenorii nu pot fi voluntari, iar copiii nu pot face performanţă fără a avea condiţii atât în sala de antrenament, ca dotări, dar şi din punct de vedere al alimentaţiei. Sportivii au nevoie de alimente şi vitamine pentru a face faţă antrenamentelor prelungite. Înotătorii noştri de 10-12 ani fac două antrenamente pe zi, de la 5 dimineaţa şi după amiaza de la 17. Între timp sunt la şcoală, îşi fac lecţiile şi, dacă mai au timp, se şi joacă. Vorbiţi de sport de masă fără să aveţi idee ce înseamnă sport de masă. Fac antrenamente de 7 zile, pentru ca dumneavoastră să vă mândriţi cu ei când reprezintă Ploieştiul şi România. Un club sportiv nu poate să facă doar sport de masă, fără să se gândească ce se întâmplă cu copiii legitimaţi care ajung la majorat şi pot alege să se ducă la alte cluburi, să se bucure alţii de munca noastră?

Pentru toate astea trebuie ca cineva luminat să se îngrijească de soarta copiilor şi să nu fie schimbat în funcţie de culoarea politică. Şi chiar dacă aţi rezolvat asta, tot nu avem baze sportive. Închideţi bazinul pe 14 decembrie. Pe ce perioadă va fi baza închisă? Noi vrem să fie reparată în timp acceptabil, pentru a ne putea desfăşura activitatea în continuare, până la darea în folosinţă a unui nou bazin.

A venit timpul ca să contruiţi un bazin de înot la standarde acceptate de organismele internaţionale de specialitate, unde putem face iniţiere de înot şi sport de performanţă. Unde să vă trimit să vedeţi ce înseamnă un bazin de înot, la Târgovişte, unde de-abia s-a inaugurat un bazin de înot la standarde internaţionale? În Braşov? La Bacău?

Un bazin de înot este un obiectiv de interes public major pentru recreere, iniţiere înot şi performanţă. Dacă pe dumneavoastră nu vă interesează performanţa, pe noi ne interesează.

Nu ne condamnaţi pe noi, cei care iubim înotul, pentru că dumneavoastră nu aveţi înclinaţii spre acest sport. Nu vreau să intru în polemică. Dar cred că şi noi, care nu practicăm fotbalul, trebuie să activăm în condiţii decente. Am făcut un Hipodrom pe care nu prea aleargă nimeni, dar nu avem condiţii pentru cei 1000 de copii care fac nataţie la Ploieşti.

Doresc să vă rog, alături de părinţii copiilor care fac înot la Vega, să faceţi toate demersurile pentru construirea unui bazin de înot la standarde internaţionale.

Dacă aveţi nevoie de competenţele mele, vă stau la dispoziţie, dar nu ne trataţi cu indiferenţă şi vorbe goale. Diploma mea de cetăţean de onoare nu are nici o valoare dacă nu ne trataţi cu respectul cuvenit. Prefer să construiţi bazinul de înot şi să renunţ la diploma de cetăţean de onoare, dacă ar constitui pentru dumneavoastră o monedă de schimb", a spus Tamara Costache, iar discursul său i-a făcut pe mulţi dintre aleşii locali să îşi plece, jenaţi, privirile.

Pentru cei care nu cunosc, Tamara Costache a fost campioană mondială la 50 m liber, campioană europeană la 100 m liber, recordmenă mondială la 50 m liber şi cetăţean de onoare a municipiului Ploieşti.