În satul Vărbila din comuna Iordăcheanu a fost inaugurat ansamblul medieval al fostei mănăstiri Vărbila. Fosta mănăstire ridicată în secolul XVI, a suferit de-a lungul vremurilor mai multe distrugeri. Zidită în stil moldovenesc, în perioada 1529-1532, este una dintre cele mai vechi aşezăminte din ţară. Catapeteasma din interiorul bisericii s-a păstrat nealterată. Biserica şi vechile chilii au fost înconjurate de ziduri groase. Subsolul cramei de vinuri a fost construit printr-o metodă originală, deoarece arcadele de cărămidă nu se sprijină pe stâlpi ci unele pe celelalte.
Restaurarea s-a desfăşurat cu bani europeni pe durata a cinci ani, valoarea totală a proiectului ridicându-se la suma de 8,4 milioane de lei (1,9 milioane euro). Consiliul Judeţean a contribuit cu suma de 109.000 euro.
Zidurile de incintă erau în proporţie de 75% demolat, fiind nevoie de reconstrucţia acestuia şi învelite cu şindrilă pe coronamentul zidăriei. Din casa monahală mai rămăsese doar parterul, construcţia fiind pornită aproape de la zero.
Pictura murală a bisericii afectată de fum şi de timp a fost restaurată complet.
Mănăstirea Vărbila a funcţionat până în 1867, când reforma domnitorului Cuza a luat cele 200 de hectare de teren cu păduri şi vie iar aşezământul a devenit o simplă biserică de mir.
Se pare că oştile lui Mihai Viteazul au trecut pe aici în drum spre Bucov pentru a se bate cu oştile polone în 1600.
Aşezământul va fi inclus pe harta turistică a Drumului Vinului în Prahova.