Activitatea în secţiile de votare, la alegerile parlamentare, va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00, de când se închid secţiile şi până ce toţi membrii acestei părăsesc localul, se arată într-un proiect de modificare a Hotărârii de Guvern nr.636/2016.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat marţi, pe site-ul instituţiei, un proiect de Hotărâre de modificare a unor acte normative privind alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, mai exact Hotărârea Guvernului nr.636/2016 şi pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 637/2016 .

În textul proiectului se arată că la alegerile din luna decembrie activitatea din secţiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, de la ora 21.00 şi până ce membrii biroului electoral al secţiei părăsesc locul. Întregistrarea va fi făcută de operatorul de calculator, dintr-un punct fix.

"Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor art. 92 şi art.93 din Legea nr.208/2015, cu modificările şi completările ulterioare. (...) Operatorul de calculator trebuie să realizeze înregistrarea video-audio dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. ", se notează în document.

Persoana care realizează înregistrarea nu va putea să facă copii ale acestei, nici să permită accesul altor persoane la ea. Potrivit proiectului de act normativ, toate aceste dispoziţii "se aplică corespunzător în cazul procedurilor de numărare a voturilor prin corespondenţă".

"Pentru secţiile de votare din străinătate, dispoziţiile alin.(1) – (3) se aplică, după caz, cu luarea în considerare a condiţiilor specifice privind organizarea secţiilor de votare în străinătate", se mai arată în document.

Existenţa înregistrării audio-video va fi verificată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), specialiştii de aici fiind cei care vor consemna "aspectele constatate" într-un proces verbal de primire a terminalelor informatice şi le mută pe un mediu de stocare, cu ocazia primirii terminalelor informatice de la operatorii de calculator.

"Înregistrările video-audio se păstrează pentru o perioadă de trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.", se arată în proiectul de modificare şi completare.

La solicitarea organismelor electorale, în caz de soluţionare a unei contestaţii, cereri sau sesizări de materie electorală, STS are obligaţia să pună la dispoziţie copii ale înregistrărilor audio-video. După soluţionarea contestaţiei sau a sesizării, copiile se restituie celor de la STS.

După perioada de trei luni, STS are obligaţia să distrugă, "prin proceduri ireversibile", înregistrările şi eventualele copii.

MEDIAFAX