Evaziune fiscală, spălare de bani şi asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni sunt capetele de acuzare aduse de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-un dosar care va face multă vâlvă în lumea prahoveană. Nu mai puţin de 43 de societăţi comerciale şi persoane fizice sunt acuzaţi într-un dosar stufos, în care procurorii au dispus deja instituirea de sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor imobile şi mobile,  precum şi asupra sumelor deţinute în conturi de către acuzaţi.

Prima infracţiune a fost demonstrată de procurori în iunie 2013, când  au început cercetările împotriva lui Răzvan Alexe şi Cristian Raul Stănescu pentru infracţiunile de şantaj şi acceptare a unor deşeuri introduse în ţară în alte scopuri decât cel al eliminării şi care nu pot fi utilizate în scopul pentru care au fost introduse. Interesant este că în perioada respectivă, televiziunile difuzau scandalul deşeurilor de pe nava fantomă Flaminia...

Mai apoi, în august 2013 a început urmărirea penală faţă de Giannakos Konstantinos, născut în Statele Unite, domiciliat în Grecia, pentru infracţiunea de evaziune fiscală, procurorii constantând că în „calitate de administrator al S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti a depus deconturi de TVA ca urmare a unor activităţi comerciale derulate cu contribuabili inactivi, operaţiunile comerciale fiind fictive”.

După mai multe cercetări, procurorii au mai adăugat ceva pagini dosarului şi au început urmărirea penală (la data de 30 septembrie 2013)  faţă de... (ATENŢIE) 32 de societăţi comerciale şi 11 persoane fizice pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani

Printre firmele care apar în materialul de urmărire penală găsim destul de multe nume cunoscute, firme abonate de mult timp la lucrări din bani publici. Amintim SC Analiza Serv SRL, SC Cast SRL, SC Marconstruct Company SRL, SC Alex Design SRL, SC Stradem Construct SRL, SC Tehnologica Radion SRL, SC Coni SRL, SC Conti SRL sau SC Star T&D SRL. Cât despre persoanele fizice acuzate de spălare de bani şi evaziune fiscală printre ele regăsim numele lui Marcel Păvăleanu (arestat la sfârşitul săptămânii trecute) şi al lui Răzvan Alexe (urmărit penal şi faţă de care judecătorii vor decide mâine dacă emit mandat de arestare).

 

43 de firme acuzate că au spălat peste 50 de milioane de lei

 

Din rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti mai aflăm că : „ Din analiza conturilor bancare precum şi din analiza relaţiilor comerciale desfăşurate de toate aceste societăţi comerciale, s-a stabilit că toate sumele de bani sunt virate de societăţi comerciale mari pentru PRESTĂRI SERVICII, cu obiect de activitate în domeniul construcţiilor civile şi industriale, precum şi de amenajare şi întreţinere a autostrăzilor şi drumurilor publice”.

Prejudiciul estimat de procurori este de 40.500.000 RON ( aproximativ 9.000.000 de euro) din evaziune fiscală şi 149.100.000 RON (aproximativ 35.000.000 de euro) din spălare de bani.

Mai mult, procurorii susţin că „faptele cercetate sunt de natură a aduce atingere siguranţei naţionale în sensul dispoziţiilor Hotărârii CSAT 69/ 2010”.

Aşa se face că procurorii au decis instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor imobile şi mobile, precum şi asupra sumelor de bani deţinute în conturile bancare a 33 de societăţi comerciale şi a 14 persoane fizice.

Pe lista firmelor cu sechestru asigurator găsim:

- SC Cast SRL din Băneşti, până la concurenţa sumei de 3.577.256 lei

- SC S&S Wizard Advertising SRL din Ploieşti pentru suma de 42.477.809 lei

- SC Kadok Interprest SRL din Ploieşti pentru suma de 16.668.268 lei

- SC Radu Motors SRL Ploieşti pentru 9.106.551 lei

- SC Narsam Invest SRL Ploieşti pentru suma de 11.052.003 lei

- SC Stardem Construct SRL Bucureşti pentru suma de 31.952.850 lei

- SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti pentru suma de 30.188.447 lei

- SC Coni SRL Măneşti pentru 1.646.598 lei

- SC Conti SA Ploieşti pentru suma de 1.283.356 lei

- SC Star T&D SRL pentru suma de 5.204.005 lei

- SC Proiect Alfa Capital Construct SRL pentru suma de 19.184.992 lei

Cât despre persoane pe lista celor cu sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor imobile şi mobile, precum şi asupra conturilor, îi regăsim pe: Stroe Cecilia, Pascu Viorica, Enică Victoria, Şerban Bogdan, Marcel Păvăleanu, Preda Bogdan, Ştefănescu Florentina, Radu Alexandra, Alexe Răzvan, Lepădatu Carmen, Dobre Emilia, Stănescu Loredana, Ştefănescu Elena-Giluela şi  Marcu Alexandra.

Redactorii Jurnalului Prahovean vor urmări atent desfăşurarea cercetărilor şi vă vor informa despre măsurile dispuse de judecători în caz, în care se vorbeşte despre sume ameţitoare, sume la care omul de rând nici măcar nu îndrăzneşte să viseze. Vom încerca să aflăm despre execuţia căror autostrăzi şi drumuri publice este vorba şi cum a fost posibil să fie emise şi plătite facturi pentru lucrări neexecutate niciodată.