Autoritatea Electorală Permanentă transmite că numărul cetăţenilor români cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral este de 18.924.220, fiind incluşi şi cei care vor împlini 18 ani până la data alegerilor parlamentare, iar numărul este mai mic cu peste 11.000 de alegători faţă de ultima raportare, din septembrie.
"Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că la data de 6 octombrie 2016, numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie 2016 este de 18.924.220, cu 11.637 mai puţini decât faţă de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, în data de 17 septembrie 2016", informează AEP.
Datele referitoare la numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral sunt într-o continuă modificare, transmite Autoritatea Electorală Permanentă, ele fiind actualizate prin operaţiuni curente efectuate de primari, prin importuri de date de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi de la Direcţia Generală de Paşapoarte.
AEP va continua informările cu privire la numărul de cetăţeni cu drept de vot până la alegerile din 11 decembrie.
Potrivit datelor prezentate de AEP în luna septembrie, sunt 609.962 români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat MAE, în baza noii legi privind alegerile parlamentare, ca în diaspora trebuie înfiinţate şapte secţii de votare suplimentare, patru dintre ele în Republica Moldova, două în Spania şi una în Marea Britanie.
AEP a transmis că este nevoie de o secţie de votare în Marea Britanie, la Luton, de patru secţii în Republica Moldova, la Soroca, Bardar, Căuşeni şi Carabetovca, precum şi două în Spania, la Tarancon şi Torrejon de Ardoz.
Guvernul a adoptat, la sfârşitul lunii august, Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile, prin care se vor putea înfiinţa noi secţii de votare, la propunerea MAE, acolo unde va fi nevoie, iar românii din diaspora vor putea vota în orice secţie, pe liste suplimentare, fiind uşurată şi procedura de înscriere în Registrul Electoral, cu acte transmise prin e-mail.
Principala modificare a Ordonanţei se referă la posibilitatea deschiderii a noi secţii de votare. Propunerile vor fi făcute de MAE, iar noile secţii vor fi integrate în lista finală pentru diaspora. Această listă va fi stabilită de AEP.