UAP Ploieşti a emis un comunicat de presă în care critică activitatea Veolia Energie.

"Dupa cum ne-a obisnuit, Veolia Energie Prahova atunci cand inregistreaza pierderi doreste sa le recupereze de la ploiesteni, asa cum se intampla si acum, dupa cum ne-a comunicat primarul Adrian Dobre, in cadrul sedintei organziata de UAP, pe data de 30 august. Practic, furnizorul de energie termica din Ploiesti invoca art. 23.4 din Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termica produsa centralizat al municipiului Ploiesti: “pierderile inregistrate in urma modificarii pretului combustibilului sunt cuantificate lunar si sunt recuperate pe durata semestrului care urmeaza ajustarii”. Prin urmare, pierderile inregistrate in utimul an de catre Veolia Energie Prahova se vor a fi recuperate de la ploiesteni in baza unui articol din contract pe care noi il consideram abuziv pentru cetatenii pe care ii reprezentam si partinitor si favorizant pentru furnizorul de energie termica.

Prin urmare am solicitat Consiliului Local, prin adresa nr. 17024/05.09.2016, revocarea HCL 37/2004 privind delegarea prin concesiune a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termica produsa centralizat al municipiului Ploiesti, in baza art. 1 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ deoarce consideram ca s-a incalcat interesul public al cetatenilor municipiului Ploiesti, in mod sistematic, de ani de zile prin aceasta clauza contractuala.

Uniunea Asociatiior de Proprietari Prahova reprezinta interesele a circa 66.000 de ploiesteni care locuiesc in cele aproape 900 de asociatii membre, fapt ce considerajm ca poate fi asimiliat intersului public, asa cum prevede legea. Pierderile de 20.954.064 lei inregistrate DOAR pe anul 2015, nu si in anii anteriori, pot proveni din orice alte motive decat cele invocate de reprezentantii Veolia Energie Prahova si nu din cauza modificarii pretului combustibilului. Mai mult, dupa cum reiese din art.23.4, aceasta procedura numita retapaj, apare in contract numai in cazul in care se majoreaza pretul la combustibil nu si in cazul micsorarii lui, ceea ce este, asa cum spuneam, in detrimentul ploiesteanului, fapt care lezeaza interesul public.

Punem in vederea Consiliului Local dispuna prin Hotarare revocarea art. 23.4 din Contractul cu Veolia Energie Prahova, daca urmareste interesul cetateanului  ploiestean. Nu dorim sa ajungem in instanta si cu aceasta problema, dar daca nu avem alta optiune, o vom face.

Reamintim faptul ca in acest moment UAP se afla in instanta cu furnizorul de energie termica deorece consideram ca pretul facturat la populatie la aceasta data, respectiv 186,97 fara TVA nu are temei legal, pentru ca in vigoare este HCL 408/2015 si nu HCL 177/2013, cum …cu de la sine putere… invoca Veolia Energie Prahova.

Pretul facturat la populatie este cel stabilit de HCL 408/2015 si anume 161,29 lei fara TVA, deoarece prin hotarare se specifica faptul ca derularea acestuia va fi incepand cu data de 1.12.2015 si nu are o finalitate."

Cu alte cuvinte, Consiliul Local Ploieşti trebuie sp decidă dacă actualul contract de distribuire a energiei termice este nul.