Angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor în perioada de caniculă, precum alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite sau asigurarea a câte 2-4 litri de apă de persoană, potrivit Avocatnet.ro. În perioadele cu temperaturi ridicate, după cum se anunţă în această perioadă, angajatorii trebuie să respecte câteva obligaţii minime pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, după cum potrivit OUG 99/2000 „privind măsurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă“.
Potrivit acestui act normativ, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă.
Dintre acestea, se numără reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.
Angajatorii sunt obligaţi să asigure apă pentru fiecare salariat, cel puţin 2-4 litri/persoană. În plus, trebuie să pună la dispoziţia salariaţilor şi echipamente individuale de protecţie, dar şi duşuri.
În cazul în care angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, atunci ei pot stabili alte măsuri, luate de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. Reprezentanţii patronatului pot reduce durata zilei de lucru sau pot eşalona pe două perioade ziua de lucru: până la ora 11 şi după ora 17.
În acelaşi timp, angajatorii pot întrerupe colectiv programul de lucru, cu excepţia situaţiilor în care activitatea nu poate fi întreruptă. Potrivit unei informări realizate de Inspecţia Muncii, angajatorii pot reduce programul de munca persoanelor cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Angajatorii trebuie să ştie de ce afecţiuni suferă angajaţii şi să urmărească depistarea din timp a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute.
Măsurile prevăzute vor fi aplicate dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, potrivit actului normativ.
Angajatorii care nu iau masuri de protecţie a salariaţilor pe timp de caniculă riscă amenzi intre 1500 si 2500 de lei, ce vor fi aplicate de organele de control ale Inspecţiei Muncii.