Aproape 3000 de persoane au venit, sâmbătă, 6 august la tradiţionala comemorare a eroilor morţi la Tabla Buţii.

Manifestările de comemorare au fost organizate sub genericul ,, Columnă pentru nemurire”  si au debutat cu slujba de pomenire şi cinstire a eroilor după care au urmat alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi judeţene iar apoi depuneri de coroane la monumentul eroilor.

La eveniment au participat parlamentarii Radu Oprea, Marius Obreja (preşedintele Comisiei de Apărare din Senat), Sorin Teju, subprefectul Mădălina Lupea, Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedintele CJ Prahova, primari din localităţile prahovene, consilieri judeţeni, reprezentanţi  ai instituţiilor de cultură din judeţ, reprezentanţi ai  Academiei Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă” din Braşov, primari din localităţile de pe Valea Teleajenului şi din judeţele învecinate  precum şi o delegaţie din Republica Moldova condusă de primarul comunei Hîrtop, localitate înfrăţită cu comuna Ceraşu.

Pasul Tabla Buţii este o trecătoare montană la înălţimea de 1400 metri şi leagă Valea Teleajenului de Valea Buzăului. În bătălia pentru trecători dintre armatele române şi cele germane, în  această zona au avut loc lupte grele în octombrie 1916. După pierderi semnificative de ambele părţi, armata germană este respinsă, alungată până la intarea în Vama Buzăului la Strâmbu, unde românii obţin o nouă victorie.

În Cimitirul Eroilor din Tabla Buţii, o oază de linişte apărată de un zid de brazi înalţi până la cer, se găsesc mormintele soldaţilor români, dar şi nemţi care s-au jertfit pe plaiurile de la poalele Vârfului lui Crai, dar şi pe plaiurile din jur. Cimitirul a fost amenajat în 1919 de un preot din Slon, preotul Vasilescu, care a umblat zile în şir, după terminarea luptelor, cu căruţa pe munţi, adunând morţii şi îngropându-i creştineşte laolaltă români sau nemţi.