Mai mulţi reprezentanţi ai Primăriei au inspectat, astăzi, clădirea fostului sediu Distrigaz, imobil care ar putea deveni noul sediu al Serviciului Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Ploieşti, (SPLCEP). În clădirea de pe Bulevardul Independenţei ar trebui instalate cele două servicii componente, cel de stare civilă şi cel de evidenţă informatizată a persoanelor, servicii care nu au funcţionat niciodată în aceeaşi locaţie. Deci, din start, noul imobil ar aduce un avantaj ploieşteanului care are nevoie de un certificat de naştere sau de un buletin.

Clădirea bine amenajată şi compartimentată, pune la dispoziţie un spaţiu de 1.250 mp, de trei ori mai mare decât toate spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea în acest moment SPLCEP. În plus, o clădire anexă, unde a funcţionat fosta casierie a Distrigaz, aduce un plus de 230 mp pentru alte compartimente.

Pentru a putea remarca diferenţa, o vizită la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, situat într-o clădire cunoscută drept fosta „Şcoală de şoferi”, de pe Şoseaua Vestului, este grăitoare. Sediul de la „buletine” se află la etajul 2, iar accesul se face pe nişte scări înguste, neiluminate, fără posibilitatea unui lift ori chiar a unei rampe pentru persoane cu dizabilităţi. O femeie în vârstă abia urcă cele cinci rânduri a câte 12 trepte. După ce ajunge mai stă un sfert de oră să se odihnească...

„Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanelor îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu din 2005. La momentul respectiv mutarea în acest spaţiu se dorea a avea un caracter temporar, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Funcţionarea acestui serviciu într-un spaţiu înghesuit de numai 180 de metri pătraţi este improprie, în condiţiile în care avem o medie de 200 de solicitanţi pe zi. Practic, procesăm datele pentru o populaţie de 330.000 de cetăţeni, deoarece pe lângă locuitorii Ploieştiului avem arondaţi şi locuitorii a 16 comune din jurul municipiului. Faptul că noi suntem despărţiţi de colegii de la Stare Civilă, care au sediul în Palatul Administrativ, constituie un inconvenient pentru cetăţean. Dacă solicitantul vine să-şi înnoiască cartea de identitate, dar a pierdut certificatul de naştere, noi îl trimitem înapoi în centru, la Starea Civilă, să-i elibereze actul respectiv. Acesta face alt drum până acolo, şi apoi se întoarce la noi. Dacă am lucra împreună şi într-un spaţiu precum cel despre care se vorbeşte am reuşi să fim mai accesibili şi mai eficienţi”, ne-a declarat Ovidiu Popescu, şef Serviciu Evidenţa Informatizată a Persoanelor.

Serviciul de pe Şoseaua Vestului a primit mai multe recomandări de la Direcţia Naţională de Evidenţă a Populaţiei pentru a continua demersurile în găsirea altui sediu, considerând spaţiul actual necorespunzător pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime. Şi Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei a făcut recomandări similare, dar abia acum municipalitatea a identificat o soluţie viabilă.

Clădirea este deţinută pe etaje, astfel că la parter este proprietar Ministerul Justiţiei, etajul 1 aparţine Ministerului Afacerilor Interne, unde este amenajată Secţia 2 de Poliţie, etajele 2 şi 3 aparţin Primăriei Ploieşti, însă etajul 3 a fost acordat prin comodat agenţiei judeţene de şomaj.

Serviciul de Evidenţă a Populaţiei are 16 angajaţi, care lucrează în 3 birouri şi două ghişee de primiri acte. Tot la acelaşi etaj îşi desfăşoară activitatea şi compartimentul pe zona de Vest al Serviciului Public Finanţe Locale. Serviciul de Stare Civilă are 18 angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea tot într-un spaţiu impropriu de 220 mp. Ofiţerii stării civile aleargă prin Ploieşti pentru oficierea cununiilor civile în diverse locuri mai impozante, la cererea solicitanţilor, precum Muzeul de Artă, Catedrala Sfântul Ioan, etc.

Date fiind aceste condiţii de lucru, considerăm că achiziţionarea imobilului de pe Bd. Independenţei, decizie care ar putea fi aprobată de consilierii locali în şedinţa extraordinară de miercuri 11 septembrie, este mai mult de cât benefică pentru ploieşteanul de rând care nu va mai fi astfel nevoit să cutreiere oraşul pentru a obţine un buletin nou sau o copie după un certificat de naştere.

Vă prezentăm imagini în premieră din imobilul de pe Independenţei, în paralel cu fotografii de la actualul sediu în care se eliberează cărţile de identitate, precum şi cu fosta Casa a Căsătoriilor, clădire imposibil de cumpărat de către municipalitate din cauza pretenţiilor exagerate ale actualilor proprietari. Vă reamintim că aceştia au solicitat suma de 1,7 milioane de euro pentru a vinde clădirea municipalităţii, în condiţiile în care reparaţiile de care imobilul are nevoie pentru a putea fi readus la condiţii decente de funcţionare se ridică la aproximativ 300.000 de euro.