Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, reţinuţi joi în dosarul mitei prin contracte fictive, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate vineri de instanţa supremă.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă de instanţă în cazul celorlaţi doi reţinuţi din acest dosar - Claudiu Vasilescu şi Haller Zoltan-Jozsef, administratorii unor firme prin care Nagy şi Găman ar fi primit mită.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată tot la instanţa supremă.

Claudiu Vasilescu este directorul Antena 1 Ploieşti, fiind unul dintre cei mai vechi jurnalişti din Prahova.

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, au fost reţinuţi, joi seară, în dosarul mitei prin contracte fictive, fiind acuzaţi că au primit aproape 177.000 de lei, prin intermediul unor firme, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Nagy şi Găman sunt urmăriţi penal pentru luare de mită şi instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la spălare de bani, a precizat DNA.

Alături de ei au fost reţinuţi Claudiu Vasilescu şi Haller Zoltan-Jozsef, administratori unor firme prin care Nagy şi Găman au primit mită. Vasilescu şi Haller sunt urmăriţi penal pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi europarlamentarul prahovean Laurenţiu Rebega, care a primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupţie.

DNA a precizat că Rebega este acuzat de: folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals.

Comunicatele de presă ale DNA prin care sunt anunţate începerea urmăririi penale faţă de Rebega, precum şi reţinerile celorlalţi acuzaţi din dosar le găsiţi în Jurnalul Prahovean.