Poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din judeţul Prahova efectuează  34 de percheziţii la locuinţele membrilor unei grupări specializate în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică. 30 de persoane vor fi aduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru audieri.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti,  fac 34 de percheziţii, dintre care 21 în municipiul Constanţa, 3 în municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Prahova, 3 în judeţul Vâlcea şi câte una pe raza judeţelor Bistriţa –Năsăud, Brăila şi Hunedoara.

La activităţi participă şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul  B.C.C.O. Constanţa, B.C.C.O. Alba-Iulia, B.C.C.O Bucureşti, S.C.C.O. Brăila, S.C.C.O. Bistriţa-Năsăud şi S.C.C.O. Vâlcea.

Acţiunea vizează destructurarea  unui grup infracţional organizat, format din 30 de persoane, specializat în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică.

Din investigaţii a reieşit că, în perioada  aprilie 2013 – decembrie 2014, membrii grupării ar fi confecţionat şi procurat dispozitive artizanale destinate copierii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate  la  terminale P.O.S., A.T.M. sau în benzinării, pe care le-ar fi folosit pe teritoriile mai multor state (Germania, Suedia, Danemarca,  Norvegia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Spania).

Ulterior, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronică obţinute ar fi fost utilizate pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar, atât în ţări unde a fost derulată activitatea de skimming, cât şi pe teritoriul altor state precum Ecuador, Filipine, Panama şi Jamaica şi România.

În documentarea activităţii infracţionale a membrilor grupării s-a cooperat cu instituţii de aplicare a legii din Germania, Franţa, Suedia şi Turcia.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi aduse, cu mandat de aducere, în vederea audierii, 30 de persoane.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi al S.R.I.. În cauză, s-a cooperat cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

La percheziţii sunt angrenaţi şi jandarmi de la Brigăzile Mobile de Jandarmi Constanţa şi Ploieşti.

Poliţiştii şi procurorii D.I.I.C.O.T efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, deţinerea de echipamente in vederea falsificării de instrumente de plată electronică, falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.