Guvernul va introduce o nouă derogare de la Legea finanţelor publice prin care îşi va asigura dreptul să acorde în continuare bani primarilor din Fondul de rezervă bugetară, cu justificarea că a primit foarte multe cereri din partea acestora şi trebuie evitată acumularea de arierate.

Legea finanţelor publice locale stabileşte că bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt repartizaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, dar numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Guvernul va apela însă la o nouă derogare de la această lege, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de Mediafax.

"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin derogare de la prevederile din Legea privind finanţele publice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin hotărâre a Guvernului, pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente şi de capital", se arată în document.

Guvernul se justifică arătând că la nivelul administraţiei publice centrale au fost primite foarte multe solicitări de la autorităţile administraţiei publice locale de alocare de sume pentru echilibrarea bugetelor locale din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului şi în care prezintă situaţiile financiare deosebite, determinate de neîncasarea veniturilor din cotele defalcate din impozitul pe venit.

"Având în vedere faptul că, autorităţile administraţiei publice locale au făcut angajamente legale la nivelul veniturilor estimate, prin nealocarea sumelor la nivelul prognozat acestea sunt în imposibilitatea efectuării plăţilor la nivelul angajamentelor", spune Executivul.

Sursa citată mai arată că, prin neachitarea sumelor respective, plăţile restante vor deveni arierate şi în acest mod se pune în pericol efortul Guvernului de a asigura stingerea arieratelor de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.