Rafinăria Petrotel de la Ploieşti a fost repornită, procedurile de reluare a producţiei au început încă de marţi, însă vor mai trece două săptămâni până va ieşi produsul finit, întrucât fluxul a fost înterupt de închidere, ceea ce presupune pierderi suplimentare, a declarat, pentru „Adevărul“, Gheorghe Paraschivoiu, liderul de sindicat din cadrul Lukoil.

„Până ieri-seară, când am plecat de la serviciu, eu nu am primit niciun anunţ oficial de la conducere privind redeschiderea rafinăriei. Eu locuiesc aproape de fabrică, o cunosc de la distanţă, şi văd că este în pornire, văd cum ies aburii. Procedurile de repornire au început de marţi, ele durează trei zile“, a declarat Paraschivoiu. 
 
Liderul de sindicat de la Lukoil a precizat că, din cauza închiderii rafinăriei, care a oprit fluxul de producţie, primele produse finite (benzină, motorină) vor rezulta de-abia peste două săptămâni, fiind necesare pregătiri specifice. 
 
„Până iese produsul finit, durează două săptămâni. Până acum totul mergea în flux normal, închiderea a sistat acest flux, sunt proceduri complexe care se reiau. Asta înseamnă pierderi din cauza consturilor suplimentare“, a mai spus Paraschivoiu. 
 
El a adăugat că vineri, 10 octombrie, toţi angajaţii rafinăriei Petrotel şi ai lanţului de benzinării Lukoil şi-au încasat integral salariile. 
 
Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, a declarat ieri-dimineaţă că Lukoil reporneşte vineri instalaţiile din incinta rafinăriei din Ploieşti, oprite în urmă cu o săptămână. Aceasta a precizat că instituţia a fost notificată în acest sens de către companie Lukoil.
 
În documentul transmis Gărzii de Mediu se precizează că instalaţiile vor fi repornite începând de vineri şi că reprezentanţii companiei se obligă să respecte toate procedurile privind protecţia mediului.
 
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că în urma discuţiilor cu procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani reprezentanţii companiei au asigurat garanţii care pot acoperi prejudiciul de 230 de milioane de euro stabilit în acest dosar.
 
Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială vineri, 3 octombrie, compania anunţând că măsura este urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă.
 
Activitatea rafinăriei a fost oprită la o zi de la percheziţiile făcute de procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.
 
Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, declara, miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.
 
Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca dacă vineri Lukoil nu reia producţia să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.
 
El a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria de la Ploieşti şi să fie pregătit tehnic să o preia în operare.