La împlinirea a o sută de ani de la trecerea în nefiinţă a regelui Carol I, Casa Regală a României a organizat o serie de evenimente dedicate centenarului morţii primului suveran al României. Astfel timp de trei zile, la Bucureşti, Sinaia, Curtea de Argeş şi Alexandria, vor fi organizate sesiuni ştiiţifice, vernisări de expoziţii dedicate Regelui Carol I, dar şi decorarea unor instituţii de învăţământ universitar. La evenimente au luat parte principele Radu şi principesa Margareta, membri ai Academiei Române, reprezentanţi ai instituţiilor statului, precum şi personalităţi ale vieţii publice.
Luni seară, Holul de Onoare al Castelului Peleş, a găzduit evenimentul de decernare a Decoraţiilor Regale „Nihil Sine Deo”, care au fost conferite de către principesa Margareta, în numele regelui Mihai I, Universităţii din Bucureşti, Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”, Universităţii Naţionale de Arte, precum şi Universităţii Naţionale de Muzică. Cele patru universităţi împlinesc anul acesta o sută cincizeci de ani de la înfiinţare. Reprezentanţii unităţilor de învăţământ spun că se simt onoraţi de titlul conferit şi au elogiat contribuţia Casei Regale a României la dezvoltarea bazei învăţământului din ţara noastră.
La final, reprezentanţii Casei Regale a României, au invitat oaspeţii la un dineu ţinut chiar în Sufrageria de Stat a Castelului Peleş. Principele Radu a evocat personalitatea şi importanţa Regelui Carol în făurirea statului modern român şi a dinastiei regale din România. Seria evenimentelor dedicate centenarului morţii regelui Carol I va continua marţi la Curtea de Argeş, unde principesa Margareta şi principele Radu vor participa la o slujbă de pomenire, în locul unde odihnesc regii şi reginele României.
De asemenea, miercuri, la ora 10,00, în Catedrala Episcopală ”Sfântul Alexandru” din Alexandria, va fi oficiată o slujbă de pomenire a regelui Carol I. Cu această ocazie, va fi lansată o plachetă memorială dedicată regelui Carol, realizată de Secţia de Numismatică din Alexandria. Regele Carol I (1839 - 1914), întemeietorul Dinastiei Române, a fost ales de elita politică românească, dintre principii Europei, şi adus pe tronul ţării, pentru a consolida unirea celor două Principate, Moldova şi Ţara Românească, pentru a conferi prestigiu noului stat, pentru a calma luptele interminabile pentru putere între facţiunile interne şi pentru a reprezenta un factor de stabilitate, într-un moment crucial al dezvoltării României. El a condus ţara spre modernizare şi independenţă, aflându-se personal în fruntea trupelor româno-ruse, în timpul Războiului Ruso-Româno-Turc din 1877/1878 (Războiul de Independenţă), încheiat prin Tratatul de la Berlin, din 1878. Regele Carol I a decedat în ajunul izbucnirii Primului Război Mondial, lăsându-l moştenitor al tronului pe nepotul său, Ferdinand, asupra căruia va cădea sarcina împlinirii Marii Uniri.