Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Rovana Plumb, a inaugurat alături de preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, prefectul judeţului şi mai mulţi parlamentari un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice-pensionari în comuna Fântânele.

Construcţia realizată de două niveluri, parter şi demisol cuprinde 25 de camere cu câte două paturi şi a costat 5,3 milioane de lei (1,2 milioane de euro). Din această valoare, Ministerul Muncii a contribuit cu suma de 4,2 milioane de lei, iar Consiliul Judeţean cu suma de  1 milion de lei. Lucrările au început în aprilie 2013 şi s-au finalizat pe 30 septembrie 2014.

Construcţia are o formă planimetrică simplă, dreptunghiulară cu dimensiune maximă de 19x6,5 m. Regimul de înălţime este demisol acoperit cu terasă circulabilă şi parter. Suprafaţa utilă a clădirii este de 1567,82 mp.

Clădirea este alimentată cu apă din reţeaua de aducţiune  a comunei Fântânele. Încălzirea clădirii se face cu ajutorul a 3 centrale cu lemne.

Toate spaţiile au fost mobilate şi utilate potrivit destinaţiei centrului.

Centrul respectiv este destinat persoanelor vârstnice fără probleme medicale deosebite. Iar costul estimat al cazării în acest centru este de 2.200 lei pe lună/persoană, urmând ca statul să suporte aproximativ 1410 lei din această valoare, restul fiind acoperit din pensia persoanei cazate. Astfel, acest centru, care poate acomoda 50 de persoane vârstnice, va fi deservit de 48 de angajaţi specializaţi dintre care 12 infirmieri, 6 asistenţi medicali, un medic specialist, un psiholog, 4 referenţi etc.

„Proiectul răspunde necesităţilor persoanelor vârstnice. Desigur pot fi aduse şi câteva îmbunătăţiri. Acest lucru se va produce pe parcurs, ca şi măsură suplimentară, în situaţia în care se va constata, după ce beneficiarii vor ajunge aici. Noi sperăm ca în primul trimestru al anului 2015 să putem finaliza şi adopta strategia pentru persoanele vârstnice pentru a aduce în România acel sistem de îmbătrânire activă, în sensul că avem nevoie de experienţa şi expertiza tuturor persoanelor vârstnice care pot fi active în continuare, plecând chiar de la discuţii cu elevii. Desigur că proiectele ministerului şi ale guvernului sunt orientate foarte mult către sistemul de îngrijire la domiciliu, de aceea am dat drumul la proiectele europene de peste 200 de milioane de euro, pentru ca împreună cu societatea civilă, companiile şi autorităţile locale să putem dezvolta astfel de servicii de calitate, creând pe de-o parte locuri de muncă şi servicii sociale de care să beneficieze atât persoanele vârstnice şi toţi cei care au nevoie de ajutorul statului“, a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Încă nu a fost elaborat un sistem şi condiţii de eligibilitate în acest centru. Toate aceste proceduri urmează să fie elaborate şi adoptate în şedinţă de Consiliul Judeţean în termen de 45 de zile. De asemenea, selecţia şi angajarea de personal se va petrece tot în intervalul de timp amintit.