Potrivit datelor oferite de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Prahova, în cadrul şedinţei colegiului prefectural, se înregistrează o creştere a infracţiunilor de evaziune şi contrabandă, fenomen încurajat de legislaţia încâlcită şi tolerantă, lipsa de disciplină financiară a administratorilor societăţilor comerciale şi atitudinea îndoielnică a inspectorilor fiscali.
Efectivele de investigare a fraudelor şi-au concentrat activitatea asupra cauzelor penale complexe, punând accent pe calitate şi pe recuperarea prejudiciului. Ofiţerii de la SIF, din cadrul IJP Prahova, au controlat un număr de 853 agenţi economici, iar urmare a verificărilor efectuate, au fost constatate 42 infracţiuni, în general de evaziune fiscală, fiind aplicate 440 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.275.100 lei, majoritatea pentru activităţi comerciale ilicite.
Totodată, în cadrul dosarelor de urmărire penală aflate în instrumentare, au fost confiscate bunuri în valoare totală de 13.483.670 lei.
La începutul anului 2014, la nivelul IJP Prahova, se aflau în lucru peste 1.000 de dosare penale privind fapte de evaziune şi contrabandă, în cursul perioadei au fost înregistrate un număr de 525 dosare, fiind soluţionate 513, rămânând în lucru la finele lunii august 2014 un număr de 1.029 dosare penale de evaziune si contrabandă.
Din cele 513 dosare soluţionate, într-un număr de 19 cauze s-a propus trimiterea în judecată a 20 de persoane cercetate pentru săvârşirea unui număr de 24 infracţiuni cu un prejudiciu total de 3.463.190 lei, din care s-a recuperat 1.321.550 lei. Au fost declinate 9 dosare penale complexe către DIICOT şi DNA cu un prejudiciu de 1.731.198 lei - recuperat integral, iar către alte unităţi de parchet au fost declinate 8 dosare penale cu un prejudiciu de 3.808.003 lei, de asemenea recuperat integral. Ca urmare a cercetărilor efectuate, lucrătorii din cadrul I.P.J. Prahova, au constatat în această perioadă 1.098 infracţiuni de evaziune fiscală si s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 136 persoane juridice.
În perioada supusă analizei, în dosarele penale instrumentate pe această linie, s-a luat măsura preventivă a reţinerii pentru de un număr de 18 persoane, majoritatea administratori de societăţi comerciale prahovene, dintre care 8 au fost arestate preventiv.
Potrivit ofiţerilor de investigare a fraudelor printre cauzele generează sau favorizează săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală se numără incertitudinile legislative, lipsa unei legislaţii clare şi ferme care să conducă la radierea din Registrul Comerţului a societăţilor comerciale la care s-au constatat săvârşirea de fapte de evaziune fiscală şi interzicerea administratorilor acestora să înfiinţeze alte firme; o oarecare reticenţă faţă de disciplina financiară a administratorilor de societăţi comerciale; eliminarea din legislaţie a obligativităţii controlului fiscal înainte de cesionarea unei firme, fapt ce a lăsat posibilitatea evazioniştilor să înstrăineze societăţile comerciale, după ce acumulează datorii mari la bugetul de stat, unor cetăţeni străini sau persoane ce nu deţin bunuri pe numele sau pentru a se putea încerca recuperarea acestor datorii; presiunea fiscală excesivă şi gradul redus de suportabilitate a obligaţiilor fiscale generează din partea contribuabilului o atitudine de respingere şi o tendinţă de ocolire, ignorare şi desconsiderare a legislaţiei fiscale şi practicarea fraudei fiscale pe cele mai diferite căi şi mijloace; menţinerea unei legislaţii fiscale stufoase, confuze, interpretabile, care generează dificultăţi în aplicare şi incită contribuabilul la încălcarea acesteia; colaborarea insuficientă a inspectorilor fiscali cu alte instituţii ale statului; insuficienţa aparatului de control fiscal, pregătirea insuficientă a unei însemnate părţi a acestuia, necunoaşterea modului de aplicare corectă a legislaţiei fiscale ori aplicarea discreţionară a acesteia generează şi menţin tensiuni în relaţiile cu contribuabilul.