Un cititor al Jurnalului Prahovean, angajat la o societate comercială din Sinaia, ne-a trimis pe adresa redacţiei o „Scriosoare deschisă către cei care ne irosesc vieţile zilnic”

Publicăm integral materialul cititorului nostru:

"Această scrisoare deschisă este un demers public de a schimba fundamental România. Prin intermediul ei le cer demisia lui Victor Ponta, Ioan Rus şi Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, pentru lipsa infrastructurii rutiere din România, pentru incapacitatea de a construi autostrada Comarnic-Braşov şi pentru maniera vizibilă în care se sifonează banul public când vine vorba de şosele. Presa naţională deja a preluat scrisoarea. Dacă empatizaţi cu gândurile din cuprinsul scrisorii, popularizaţi-o şi semnaţi-o alături de mine, completând formularul de mai jos. Am credinţa că putem schimba ÎMPREUNĂ fundamental România noastră. Cel mai important lucru este ca, dincolo de comentarii, opinii, discuţii, să facem realmente ceva ca aceşti indivizi să dispară complet din peisaj. Scrisoarea deschisă este doar începutul unui lung demers de schimbare definitivă a României. Vor exista şi urmăriri concrete. Vă asigur de asta! Haideţi să trezim şi alte conştiinţe. Cei care vor să-mi scrie şi să mă susţină în acest demers, îmi pot scrie la [email protected] sau Mihnea Fălcescu pe facebook. Mulţumesc tare! Vom schimba România!

 

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE CEI CARE NE IROSESC VIEŢILE ZILNIC

 

Stimate domnule Victor Ponta, premier al României,

Stimate domnule Ioan Rus, ministru al Transporturilor,

Stimate domnule Narcis Neaga, director general al CNADNR,

 

Vă scrie un tânăr de 23 de ani care s-a săturat să îi irosiţi viaţa pe drumurile din România. Viaţa mea şi a altor câteva milioane de şoferi români. Sunt mâhnit. Sunt ultragiat. Sunt frustrat. Sunt revoltat.

 

ponta pilotDin cauza voastră, am ajuns azi-noapte acasă la ora 01.30 şi scriu aceste rânduri după ce am dormit numai şase ore. Din cauza voastră, sănătatea mea e pusă în pericol şi, odată cu ea, a tuturor celorlalţi participanţi la traficul de pe drumurile mizerabile din România secolului 21. Din cauza voastră, de patru ani, mi-am pierdut ore bune din viaţă enervându-mă în trafic.

 

În seara zilei de 4 septembrie, mă întorceam din Bucureşti după o zi foarte solicitantă, spre casă – la Sinaia. Era ora 23.30 când, deodată, imediat după ieşirea din Comarnic, văd toate tirurile din faţa mea staţionând. Am crezut că e o problemă de moment şi că circulaţia se va relua curând. Am parcurs cei 15 km până în Sinaia în 87 de minute! 87 de minute, domnilor, în care am constatat că, cu aceeaşi iresponsabilitate care vă caracterizează, aţi decis să „plombaţi” încă vreo 3-4 porţiuni de poduri de pe DN1, zona Posada. Probabil pentru a zecea oară numai în acest an. Pentru a 200.000-a oară în ultimii 10 ani. Vă bateţi joc de noi, şoferii din această ţară, de timpul nostru, de sănătatea şi nervii noştri, de banii cu care contribuim la Bugetul de Stat şi pe care îi utilizaţi după bunul plac cu companii care-şi primesc banii pentru că repară nişte gropi care, în două-trei luni, vor fi la loc. Şi tot aşa.

 

Domnilor, să ştiţi foarte clar că dumneavoastră sunteţi vinovaţii morali pentru prea multele mii de oameni care mor pe şoselele din România. Voi sunteţin vinovaţi pentru prea multele altercaţii din trafic. Oamenii au ajuns la săturaţie pierzându-şi timpul şi vieţile pe şosele pentru că voi sunteţi incapabili să construiţi în 25 de ani o autostradă pe cea mai circulată rută turistică din România, de exemplu – Comarnic-Braşov. Este absolut firesc ca, din cauza lipsei infrastructurii, oamenii să se enerveze, să devină agresivi, să accelereze mai mult decât este cazul după ce au stat mii de minute ale vieţii lor blocaţi în trafic. Şi atunci se întâmplă nefericitele accidente care lasă copii pe drumuri, soţii văduve, mame fără copii – drame de o suferinţă atroce. În micimea voastră comportamentală şi de acţiune, aveţi impresia că rezolvaţi ceva mărind până la Dumnezeu cunatumul amenzilor ca să le „adaptăm la cele din Uniunea Europeană”. Halal manieră de a gândi! Aţi putea cuteza să faceţi asta când vom avea cei peste 13.000 de km de autostrăzi ai Spaniei sau măcar cei peste 1.300 de km ai Ungariei, vecina noastră. În ţările astea, trăiesc oameni mult mai relaxaţi, mai fericiţi, mai puţin încrâncenaţi. Pentru că clasele lor politice au înţeles întocmai şi la timp nevoia imediată de a avea infrastructură funcţională.

 

Sunt, de patru ani, General Manager al unei companii publice de transport şi fiu al unui tată care, cu eforturi fantastice, ţine în viaţă o firmă de construcţii şi plăteşte taxe şi impozite pentru 40 şi mai bine de oameni. Un tată care pleacă la 07.30 acasă şi se întoarce la ora 20.00! Domnule premier Ponta, aşa cum i-aţi amnistiat fiscal pe pensionari, mămici, bugetari şi alte categorii sociale, eu şi tatăl meu, plus alte milioane de şoferi români, vrem să ne amnistiaţi de la plata rovinietei pe care o plătim absolut degeaba. De fapt, o plătim pentru vreo 600 şi ceva de km de autostradă şi pentru firmele unor băieţi deştepţi care schimbă borduri ca la balamuc şi plombează gropi aproape săptămânal. Daţi-ne banii înapoi! Şi plătiţi-ne din anii dumneavoastră minutele pierdute de noi toţi în trafic! Nu v-ar ajunge 100 de vieţi, domnule prim-ministu. Ştiu, e extrem de simplu să circuli cu girofar, cu antemergător şi să umileşti o dată în plus cetăţeanul şi contribuabilul care se stresează că, blocat fiind în trafic, nu va ajunge la timp la spital, unde mama îi e pe moarte, nu va reuşi să ajungă la stomatolog, nu va reuşi să-şi vadă copilul în prima zi de şcoală. Veţi plăti, domnilor, pentru această stare de labilitate psihică în care ne-aţi adus. Curând veţi plăti. Până atunci, vă provoc să mergeţi o săptămână la volanul unei maşini, fără girofar, prin întreaga România. Vă vom găsi, dacă aveţi bărbaţia şi asumarea de a face asta, la Spitalul 9, etajul 1, prima sală, al doilea pat din stânga.

 

Domnule Ponta, domnilor miniştri Şova (fost) şi Rus (actual), ne promiteţi cu titlu electoral, de ani de zile, că veţi construi autostrada Comarnic-Braşov. Nu aţi mişcat un deget. Doar pe hârtie Şova (cercetat acum penal) ne arăta cât de minunată va fi această autostradă care nu există. Din cauza voastră, staţiunile de pe Valea Prahovei mor câte puţin dar sigur, pentru că turiştii refuză să stea în coloane kilometrice între Comarnic şi Buşteni, câte 4-5 ore. Şi sute de mii se şoferi devin mai stresaţi, mai nervoşi, mai agresivi. Începeţi ACUM construcţia acestei autostrăzi! De scuzele voastre penibile ne-am săturat! Ne-am săturat şi de roviniete, acciza pe carburant, amenzi uriaşe, în condiţiile în care suntem o ţară de mâna a treia la nivelul infrastructurii rutiere! Încetaţi să vă mai bateţi joc! Oamenii sunt furioşi. Şi sunt foarte mulţi, credeţi-mă, care curând vă vor zbura din funcţiile pe care le ocupaţi vremelnic şi iresponsabil. Veţi fi la fel de huliţi ca Băsescu, Udrea şi Boc! Veţi dispărea din viaţa publică. Şi veţi purta stigmatul toată viaţa de a fi distrus mii de vieţi şi o ţară întreagă. Va fi greu să dormiţi cu conştiinţa atât de încărcată.

 

Domnilor, aveţi exagerat de mult tupeu şi ne luaţi de proşti permanent! Nu vă e ruşine să spuneţi că avem o autostradă Bucureşti-Ploieşti şi să vă mândriţi cu ea în condiţiile în care au trecut mai bine de doi ani de la inaugurare şi autostrada se termină niciunde, în câmp, ieşirile spre Snagov şi toate celelalte nu sunt gata, nu există o benzinărie sau toalete, ieşirea de pe autostradă e blocată temporar pe unele direcţii de mers?! Nu vă e măcar puţin jenă?! În ultimii 4 ani, am circulat peste 150.000 de km în special pe ruta Sinaia-Bucureşti şi ştiu exact în ce stadiu se află această autostradă. I-am parcurs pentru că mi-am dorit să termin o facultare de stat la zi, în timp ce lucram ore în şir într-o companie publică pentru a o aduce pe linia de plutire. Nu am nevoie de explicaţiile voastre, vreau şi vrem să vedem fapte! Terminaţi odată această autostradă, nu mai faceţi atâta fanfaronadă televizată din nimic!

 

Domnule Neaga, pentru ce luaţi, conform declaraţiei de avere, cei 3.500 de euro salariu lunar? Ce realizări notabile aveţi? Pentru deszăpezirile impecabile de iarna trecută? Pentru că ţineţi în brate nu mai puţin de 27 (douăzeci şi şapte!!!) de directori la CNADNR? Pentru ce vă plătim noi, cei cărora le consumaţi zilnic timpul şi nervii? Evident că sunt retorice întrebările. Dumneavoastră de ACUM nu mai trebuie să conduceţi CNADNR, e cert.

 

În aceste condiţii, stimaţi domni, vă cer în mod public DEMISIA din funcţiile pe care le ocupaţi şi, mai presus de toate astea, la fel de cinic ca voi, vă cer să ne înviaţi morţii de pe şosele, să ne daţi din vieţile voastre înapoi timpul pierdut pe şosele, să ne daţi din buzunarul propriu banii pe care îi plătim zilnic pe roviniete, să supliniţi lipsa taţilor, mamelor, copiilor de lângă cei care, cu concursul iresponsabilităţii voastre, trăiesc nişte vieţi distruse, parţiale, uluitor de triste!

 

Daţi-ne toate lucrurile astea înapoi şi dispăreţi din viaţa publică. E minimul gest de decenţă pe care l-aţi putea manifesta în raport cu noi, milioanele de şoferi din România care vă dispreţuim profund şi nu mai acceptăm să vă plătim salariile!

 

Vă asigur că această scrisoare deschisă nu este singurul demers pe care îl fac, îl facem pentru ca lucrurile să se schimbe definitiv din România. Nu mă voi opri până nu se vor schimba.

 

P.S.: Domnule copilot Ponta, te aştept în trafic la Posada, Comarnic şi Buşteni! Să punem de-un raliu de melci.

 

Cu profund dispreţ,

Bogdan Fălcescu