Expediţia ”Salvaţi Muntele - Ultima Resursă a României”, organizată în perioada 26 iulie - 15 septembrie de Organizaţia Naţională „Cercetaşii României" Filiala Dej, a ajuns la Sinaia! Cei doi temerari, Marton Adrian şi Gălbează Gabriel, care sunt membri ai organizaţiei naţionale „Cercetaşii României” filiala Dej, au avut de parcurs un traseu pe crestele Carpaţilor Meridionali pe Vârful Ţarcu, au străbătut crestele până pe Vârful Gruniul Mare la altitudinea de 2294 metri, luând-o spre Vârful Negoiu şi apoi Vârful Omu, unde au fost aşteptaţi de jandarmii montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, care i-au însoţit cu mijloace auto până la sediul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia. Scopul expediţiei în care Adrian Marton şi Gabriel Gălbează vor străbate Carpaţii Occidentali, Carpaţii Meridionali şi pe cei Orientali, este de a conştientiza importanţa protejării mediului înconjurător, precum şi de a face cunoscut rolul pe care îl are Jandarmeria Română în asigurarea unui mediu sigur pentru turişti, în zonele montane. Cei doi cercetaşi din Dej, care au pornit în expediţie prin Munţii Carpaţi pentru o perioadă de 52 de zile, au poposit pentru o noapte la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia. La sosirea în unitate, celor doi cercetaşi le-au fost prezentate tehnica şi materialele montane care se folosesc pentru pregătirea jandarmilor montani şi a celor care încadrează structurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, activităţile şi misiunile unităţii.

“Cercetaşi au discutat împreună cu cadrele Centrului de Jandarmi Montani despre starea traseelor turistice şi a marcajelor, a curăţeniei pe traseele de creastă şi defrişărilor din anumite zone. Tinerii au menţionat că zona Munţilor Bucegi, este una dintre cele mai bune, pe care au străbătut-o până acum, atât din punct de vedere al stării traseelor şi mai ales a marcajelor, iar în ceea ce priveşte existenţa deşeurilor, acestea au fost găsite doar în părţile uşor accesibile turiştilor şi nu în partea alpină, pe creste. Defrişările sunt foarte puţine în zonă,  comparativ cu ce au întâlnit spre exemplu în munţii Făgăraşului. Pe  traseul cu porţiuni greu accesibile, cei doi au fost însoţiţi de jandarmi montani, care i-au sprijinit cu materialele necesare pentru escaladă şi căţărare, şi i-au îndrumat pe cele mai sigure trasee.”, ne-a declarat  locţiitorul comandantului centrului, maior Nedelcu Florin.

După vizita la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, cei doi cercetaşi au plecat spre Braşov, unde vor continua traseul pe Culmea Tigăile Mici, Vf. Penteleu, Pasul Deluşor, Pasul Oituz, Gruiul Mare, Poiana Tarcău, Valea Oii, Ceahlău, Toplişa, Vatra Dornei, Vf. Omu, Pasul Rotunda, Vf. Ineuţ, Vf. Pietrosul, Ţibleş, Cavnic, Vf. Gutâi, staţiunea Izvoare, comuna Iapa, şi se vor întoarce la Dej în data de 15 septembrie. Pentru reuşita expediţiei, pe care cei doi tineri cercetaşi de 18 ani au întreprins-o cu sprijinul Jandarmeriei Române, s-au pregătit timp de doi ani, urmând cursuri de prim ajutor la SMURD Cluj, seminarii de supravieţuire şi orientare organizate de Cercetaşii României, testări psihologice în natură, pregătire şi relaxare musculară pentru anduranţă, antrenamente în natură şi chiar au participat la seminarii de nutriţie.