În contextul în care este reclamat un deficit tot mai mare de sânge şi de produse din sânge în unităţile medicale şi în centrele de transfuzii, Ministerul Sănătăţii (MS) face apel la cetăţeni să vină şi să doneze sânge. De asemenea, oficialii din MS recomandă centrelor de transfuzie să îşi prelungească programul şi să folosească unităţile mobile.
“În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile “, a declarat, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Acesta a subliniat că se doreşte îmbunătăţirea modului de donare a sângelui de către populaţie, astfel încât să fie încurajată din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.
În acest sens, ministrul a cerut astăzi reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de utilizări a celor 5 centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009.
Ministerul Sănătăţii va monitoriza cu atenţie utilizarea acestora pentru îmbunantăţirea activtăţii în mod continuu şi a obţinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge.
“Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituţii, firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Donatorii de sânge au câteva drepturi:
- Să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.
- La cerere, au posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii
- 1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
Decontarea cheltuielilor de transport dacă are domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
- Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
- Alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii
- Să fie informaţi asupra motivelor excluderii lor de la donare (în cazul în care, în urma donării şi a analizelor, sângele nu a fost aprobat ca viabil).
Frecvenţa donărilor de sânge total nu poate depăşi: 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 3 donări pe an pentru femei, iar intervalul între două donări este de cel puţin 8 săptămâni.