Excelând la capitolul organizare, cea mai slabă Portugalie din toate timpurile – cum i-a zis Basarab Panduru – a câştigat Campionatul European.

Ei bine, Panduru are partea lui de dreptate, numai că noi am văzut şi mai şi. Iar dacă o echipă cu William Carvalho, Eder, Ronaldo, Nani şi alţii e cea mai proastă din istoria Portugaliei, a noastră, cu Chiripreş, Chirciu, Cheşeriu şi toţi ceillaţi cum o fi?

Să vorbim însă despre echipe de fotbal, fie ele mai bune sau mai puţin bune. Franţa şi Portugalia, în marea finală! Franţa, mai îndreptăţită să se gândească la trofeu: început mai bun, în care a scăpat şi de Ronaldo, după faultul dur comis de Payet.

Ocazii de ambele părţi, mai multe pentru Franţa şi cele mai mari. Cu toate acestea, n-a marcat nimeni timp de 90 de minute şi jocul a intrat în prelungiri. Specialitatea lusitanilor! Cu inspiraţia antrenorului Fernando Santos, care l-a introdus în teren pe Eder în locul lui Sanches (79), Portugalia a câştigat Campionatul European acasă la Franţa: Eder a şutat fabulos, de la 25 de metri, în minutul 109, şi a pus trofeul în mâinile lui Ronado care, în prima repriză, părăsise gazonul în lacrimi.

Echipa asta a Portugaliei a devenit campioană europeană. Pentru prima dată în istorie.