Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române efectuează 19 percheziţii, în Bucureşti şi Ilfov, în cadrul unui dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de 10 milioane de lei.

În această dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, efectuează 19 percheziţii, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la sediile sociale şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale", se arată într-un comunicat remis de IGPR.

Oamenii legii efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de către reprezentanţii unor firme din domeniul construcţiilor, publicităţii şi comerţului, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Persoanele implicate ar fi evidenţiat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori ar fi evidenţiat alte operaţiuni fictive.

Mai exact, în contabilitate ar fi fost înregistrate facturi emise de „societăţi-fantomă” (care nu au funcţionat niciodată la sediul declarat, nu au avut angajaţi sau mijloace logistice necesare susţinerii unei activităţi comerciale), controlate de persoanele bănuite, precum şi documente de plată a contravalorii acestor facturi, cea mai mare parte din banii achitaţi fiind retrasă ulterior, în numerar.

În urma acţiunii, 5 persoane vor fi audiate la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, vor fi puse în aplicare 60 de ordonanţe de ridicare de înscisuri de la alte societăţi despre care există date că ar fi înregistrat în contabilitate facturi emise de aceleaşi „societăţi-fantomă”.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat, prin eludarea obligaţiilor fiscale aferente activităţii comerciale desfăşurate, a fost estimat la 10 milioane de lei, potrivit IGPR.

La acţiune participă şi poliţişti din cadrul Directiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov.