Facebook a anunţat încheierea unui acord de preluare a serviciului de mesagerie instant WhatsApp, contra sumei de 16 miliarde de dolari. Înţelegerea prevede ca 4 miliarde să fie plătiţi cash, iar 12 miliarde în acţiuni Facebook. Pe lângă aceste compensaţii, se adaugă un angajament de a vira acţiuni în valoare de încă 3 miliarde de dolari echipei WhatsApp în termen de patru ani de la parafarea tranzacţiei.
Platforma, susţinută de o echipă de 50 de angajaţi, se poate lăuda cu 450 de milioane de utilizatori activi lunar şi cu o creştere de 1 milion de utilizatori noi pe zi. Într-o postare pe blogul companiei, Jan Koum, CEO WhatsApp, precizează că achiziţia nu se va traduce în schimbări sau publicitate lansată pe aplicaţie, care permite trimiterea gratuită de mesaje, fotografii şi fişiere audio. Este aceeaşi promisiune făcută şi în cazul achiziţiei Instagram, pentru care Mark Zuckerberg achitase 1 miliard de dolari în 2012. „Un parteneriat între cele două companii nu ar fi existat dacă am fi fost nevoiţi să facem compromisuri legate de ceea ce ne defineşte”, a scris Koum.
După parafarea tranzacţiei, Jan Koum va face parte din consiliul director al Facebook, dar aplicaţia va fi gestionată ca divizie independentă. Analiştii comentează că va apărea situaţia curioasă în care serviciul de mesagerie instant al Facebook va concura cu WhatsApp, aflându-se totuşi sub aceeaşi umbrelă. De altfel, după anunţ, acţiunile Facebook au scăzut cu aproape 5 procente după anunţul-surpriză, anunţă Wall Street Journal. Şi asta în ciuda argumentelor lui Zuckerberg, care spune că WhatsApp şi Facebook Messenger se completează reciproc - mesageria interna este destinată menţinerii contactului doar cu prietenii de pe Facebook, în timp ce WhatsApp îţi permite să comunici cu contactele de pe e-mail şi din agenda telefonului inteligent.
În comunicatul Facebook, Mark Zuckerberg consideră că WhatsApp este „incredibil de valoros”, iar preţul achiziţiei a fost stabilit nu în funcţie de indicatorii financiari, ci de numărul uriaş de utilizatori. Dintre cei 450 de utilizatori care folosesc lunar serviciul, 70% îl accesează cel puţin o dată pe zi. Secretul, spune Jan Koum, ar fi faptul că WhatsApp se concentrează exclusiv pe mesagerie, iar asta i-a permis să fie atât de bine realizat, crescut şi întreţinut, fiind perfect capabil să gestioneze un flux de 27 de miliarde de mesaje pe zi.
Fondatorii WhatsApp Brian Acton (respins la o tentativă de angajare la Facebook în 2009) şi Jan Koum s-au cunoscut în 1997, când ambii lucrau pentru Yahoo!. WhatsApp există din 2009, iar în 2011, fondul de investiţii Sequoia Capital s-a distins ca unicul curajos care a finanţat aplicaţia, cu 8 milioane de dolari.
În 2011, Facebook a cumpărat aplicaţia de mesagerie pentru telefoane mobile Beluga. A păstrat-o doar câteva luni, înainte să o absoarbă pentru propriul serviciu de mesagerie Facebook Messenger.
Un alt serviciu popular de mesagerie instant pentru telefoanele mobile, Viber, a fost achiziţionat săptămâna trecută de gigantul japonez de comerţ electronic Rakuten, contra sumei de 900 de milioane de dolari.