Kaspersky Lab a publicat ultimul raport despre detecţiile făcute pe computerele folosite de către copii. Analiza indică faptul că, în medie, copiii din toată lumea comunică, se joacă şi accesează conţinut pentru adulţi prin intermediul computerelor mai puţin decât o făceau anul trecut, dar deschid site-uri cu informaţii despre droguri, alcool şi tutun mai mult.
Ultima temă prezintă un interes deosebit pentru copiii din America de Nord, Oceania şi Europa de Vest. În cazul României, site-urile de comunicare sunt pe primul loc, cu 47,66%, urmate de cele cu informaţii despre alcool, tutun şi droguri (26,05%) şi jocuri pe computer (13,13%).
Raportul acoperă 12 luni, din mai 2016 până în aprilie 2017, şi se bazează pe statistici anonime ale soluţiilor Kaspersky Lab pentru PC-uri Windows şi Mac-uri, cu modulul de control parental activat. Acesta prezintă procentul de vizite sau tentative de vizitare a unor site-uri cu un conţinut potenţial dăunător care se încadrează într-una dintre cele mai populare şapte categorii prestabilite*: mijloace de comunicare pe Internet; alcool, tutun, droguri; jocuri pentru calculator; software, audio, video; e-commerce; limbaj explicit; conţinut pentru adulţi.
Copiii au deschis site-uri de comunicare (cum ar fi platforme de social-media, servicii de mesagerie sau de e-mail) în 61% din cazuri, comparativ cu 67% în anul precedent (din mai 2015 până în aprilie 2016). Jocurile au scăzut de la 11% la 9%, iar site-urile pentru adulţi reprezintă acum 1,2% faţă de 1,5%. În acelaşi timp, vizitele paginilor care conţin informaţii despre droguri, alcool, tutun acum însumează 14% din totalul detecţiilor, deşi cifra a fost de numai 9% de-a lungul perioadei de raportare precendente. Interesul pentru paginile despre software, audio şi video a crescut de asemenea: 6% vs. 3%.
În România, copiii sunt atraşi cel mai mult de site-urile de comunicare, cu o proporţie de 47,66%. Dintre acestea, Facebook ocupă primul loc detaşat (90,56%), urmat de Google+ (3,32%) şi Twitter (2,34%). După site-urile de comunicare, sunt cele cu informaţii despre alcool, tutun şi droguri (26,05%), iar pe locul al treilea jocurile pentru computer (13,13%). Cea mai populară platformă online de jocuri pentru copiii români este roblox.com (80,92%), urmată de minecraft.net (10,06%) şi steampowered.com (6,70%).
„Observăm o mare schimbare în activitatea online a copiiilor: trecerea de la computere la dispozitive mobile”, comentează Anna Larkina, Web-content Analysis Expert la Kaspersky Lab. „Copiii folosesc acum computerele doar pentru a vizita site-uri care nu au aplicaţii echivalente pentru mobil sau care sunt mai uşor de văzut pe ecrane mari.
Acest lucru ar putea să explice de ce scade proporţia deţinută de site-urile de comunicare deschise de pe computere, în timp ce proporţia paginilor din categoria „Alcool, tutun, droguri” este în creştere. Scăderea categoriei jocurilor nu înseamnă că acum copiii se joacă mai puţin pe computer. Ei tind să aleagă câteva site-uri şi să rămână la ele ele, dar pot să petreacă o grămadă de timp jucându-se.”
Raportul indică, de asemenea, că cei mai “comunicativi” copii locuiesc în ţările arabe, unde 89% dintre detecţii au avut legătură cu site-urile de comunicare. Copiii din America de Nord folosesc computerele în acest scop cel mai puţin – doar 28% din cazuri.
Site-urile despre droguri, alcool şi tutun sunt cele mai populare în America de Nord (32%), Oceania (30%) şi Europa de Vest (26%), pe când copiii din ţările arabe nu sunt interesaţi să acceseze aceste site-uri – doar 3% din cazuri. Categoria ”Jocuri pentru calculator” urmăreşte acelaşi model: sunt cel mai populare în America de Nord (20%), Oceania (20%), Europa de Vest (18%), dar foarte puţin populare în ţările arabe (2%).
Este interesant faptul că Orientul Îndepărtat iese în evidenţă prin categoria E-commerce, ajungând la 13% dintre detecţii, în vreme ce media globală este de doar 5%. Copiii din Orientul Îndepărtat folosesc, de asemenea, software şi site-uri pentru adulţi mai mult decât cei din alte regiuni.
Ce caută pe internet şi pe ce site-uri intră copiii din România
4 iunie 2017
(484 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Google, obligată de justiţia din Marea Britanie şi Franţa să respecte ”dreptul de a fi uitat” al unor persoane
(15 aprilie 2018)
37 vizualizări
România, cea mai pregătită ţară din ECE pentru a oferi servicii avansate în cloud
(23 noiembrie 2015)
51 vizualizări
Franţa interzice folosirea handsfree-ul la volan
(5 aprilie 2015)
318 vizualizări
Google te ajută să ştii unde ţi-ai parcat maşina, fără să faci nimic
(18 iunie 2019)
113 vizualizări
Am instalat aplicaţia „Apel 112”, recomandată de STS, ca să-mi confirm că apelul 112 e degeaba
(28 iulie 2019)
110 vizualizări
Zeci de site-uri din România, infectate cu Bad Rabbit, virusul cu sute de mii de ”victime” până în prezent
(28 octombrie 2017)
454 vizualizări
Lansarea Galaxy Note 7 ar putea fi amânată în unele ţări din cauza cererii prea mari
(25 august 2016)
58 vizualizări
Facebook anunţă că va eticheta paginile instituţiilor media controlate de diverse state, sub forma unui avertisment pentru utilizatori. Între exemplele oferite, organizaţii din Rusia.
(5 iunie 2020)
74 vizualizări
UE amână deciziile în investigaţii legate de facilităţile fiscale primite de Apple şi Amazon
(5 mai 2015)
38 vizualizări
Toate conturile de mail Yahoo! au fost compromise de hackeri
(5 octombrie 2017)
458 vizualizări
Cel mai mare motor de avion a fost testat în SUA
(21 aprilie 2016)
103 vizualizări
Lovitură pentru utilizatorii WhatsApp: Compania va ridica limita de vârsta la 16 ani
(30 aprilie 2018)
160 vizualizări
România, pe harta ţărilor cu cea mai rapidă conexiune la Internet
(16 august 2015)
471 vizualizări
Studenţii din Singapore au construit drona care te plimbă în zbor
(27 decembrie 2015)
207 vizualizări
Cele mai bune telefoane chinezeşti care costă sub 700 de lei
(21 august 2017)
527 vizualizări
Google, în vizorul Comisiei Europene. Acuzaţii la adresa gigantului IT
(20 aprilie 2016)
26 vizualizări
Creatorul virusului SpyEye a fost condamnat la 9 ani de închisoare
(22 aprilie 2016)
782 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole