O echipă de experţi în securitate informatică a departamentului american al securităţii interne (CERT) a transmis un mesaj public în care sfătuieşte utilizatorii sistemelor de operare Windows să dezinstaleze aplicaţia QuickTime de pe calculatoarele personale pentru a elimina posibilitatea de a fi atacat informatic prin intermediul acestui program, scrie AFP.

Cei de la CERT au publicat anunţul în urma unui articol al societăţii de securitate informatică Trend Micro care indica faptul că Apple, care a dezvoltat programul QuickTime de rulare a fişierelor în format audio şi video, nu mai asigură actualizările de securitate ale softului pentru Windows, iar programul prezintă două vulnerabilităţi care pot fi exploatate de hackeri.

''Exploatarea vulnerabilităţilor programului QuickTime pentru Windows poate permite desfăşurarea unor atacuri informatice prin care să fie preluat controlul de la distanţă al sistemelor informatice afectate'', indică alerta emisă de experţii de la CERT. ''Singura posibilitate de reducere a riscurilor este dezinstalarea programului QuickTime, versiunea pentru Windows'', potrivit aceluiaşi anunţ, care mai specifică că alerta nu se aplică versiunii QuickTime ce funcţionează pe calculatoarele sau dispozitivele mobile ale Apple.

Cei de la societatea Trend Micro nu au cunoştinţă până la acest moment de vreun atac informatic care ar fi valorificat vulnerabilitatea softului QuickTime, însă recomandă deopotrivă, pe site-ul lor de internet, că cea mai bună modalitate de apărare este ''dezinstalarea versiunii QuickTime pentru Windows cât mai repede posibil''. Contactaţi de AFP, ce de la Apple nu au comentat pe marginea acestei chestiuni.

AGERPRES