UEFA, Asociaţia Cluburilor Europene şi Asociaţia Ligilor Europene au trimis o nouă informare cu privire la stadiul procesului de identificare a celor mai bune soluţii pentru reluarea competiţiilor.

În documentul trimis asociaţiilor naţionale, cele trei foruri semnatare evidenţiază întâi contextul “crizei de sănătate fără precedent pentru societatea noastră, cu un impact dramatic asupra tuturor industriilor şi sectoarelor economice”, în care “fotbalul nu face excepţie şi şi-a suspendat deja de săptămâni bune competiţiile interne şi europene”.

 

Mesajul transmis subliniază “reacţia fotbalului european ca o familie unită” până la acest moment, în viziunea comună de a “permite tuturor competiţiilor naţionale şi continentale să încheie sezonul potrivit formatului lor, pe teren, şi cu recompensarea sportivă a cluburilor pe baza rezultatelor obţinute, până la epuizarea tuturor posibilităţilor în acest sens şi câtă vreme există soluţii regulamentare, operaţionale şi de planificare”.

 

Scenariul adoptat poate fi anunţat la jumătatea lunii mai

Aceste eforturi s-au concretizat prin crearea a două grupuri comune de lucru, dedicate opţiunilor de calendar sportiv precum şi consecinţelor regulamentare, legale şi financiare ale unei “potenţiale extinderi a termenului de finalizare pentru competiţiile sezonului 2019/2020 după data de 30 iunie 2020″.

 

Cele două grupuri au avut mai multe şedinţe de analiză şi au ca obiectiv esenţial “finalizarea competiţiilor în mod natural”. Astfel, activitatea lor este concentrată acum pe scenarii care acoperă lunile iulie şi august 2020, incluzând posibilitatea reluării competiţiilor UEFA după finalizarea competiţiilor naţionale.

 

Gestionarea integrată a calendarelor este imperios necesară pentru că finalizarea sezonului 2019/2020 trebuie corelată cu începutul următorului sezon, care poate fi afectat de această extindere a termenului după 30 iunie 2020. Urmărind îndeaproape evoluţia situaţiei, grupurile de lucru vor indica “pe cât de curând posibil, în mod ideal la jumătatea lunii mai, care dintre planurile de finalizare a sezonului poate fi adoptat”.

 

Mesaj ferm pentru desfăşurarea completă a competiţiilor

În această proiecţie, “stoparea definitivă a competiţiilor ar trebui să fie chiar ultima variantă la care se poate recurge, doar după eventuala confirmare că nicio alternativă de calendar nu ar permite finalizarea sezonului”.

 

Cu privire la ţările ce au decis sau decid abandonarea competiţiilor naţionale în curs de desfăşurare, mesajul este clar: “orice astfel de decizii, la aces moment, sunt premature şi nejustificate” iar “finalizarea prematură va aduce îndoieli cu privire la îndeplinirea condiţiilor legate de participarea ţării respective în cupele europene, câtă vreme aceasta este determinată de rezultatul sportiv obţinut la încheierea unui sezon complet de competiţie internă”.

 

În completare, UEFA întăreşte poziţia specificând că îşi rezervă dreptul de a evalua dreptul cluburilor de participare în competiţiile europene în acord cu regulamentele în materie.

 

 

 

Sursa: www.frf.ro