Simona Halep, locul I WTA, a fost învinsă, luni, cu scorul de 6-1, 4-6, 6-4, de americanca Serena Williams, locul 16 WTA şi cap de serie numărul 16, în optimile de finală ale Australian Open. Aceasta a fost a noua victorie a americancei de 37 de ani, câştigătoare a 23 de turnee de grand slam, de şapte ori la Melbourne, în zece meciuri jucate în carieră cu Simona Halep.

Simona Halep a disputat mai mult decât un simplu meci cu Serena Williams în optimile unui grand slam. Românca şi-a pus în joc legitimitatea de a fi numărul 1 mondial în faţa celei mai titrate jucătoare din acest secol. Fără a fi la cel mai bun nivel, Halep a fost în întâlnirea cu fostul ldier WTA când în genunchi, când în picioare. Ea a terminat în picioare, dar învinsă de o mare campioană, după cel mai frumos meci de pe tabloul feminin al competiţiei de la Melbourne. În urma acestui rezultat, Halep poate pierde locul I WTA, după 64 de săptămâni pe prima poziţie, dar are meritul de a fi luptat până la capăt în foarte dificilul tablou pe care l-a avut la AusOpen.

La începutul partidei de pe Rod Laver Arena, Simona Halep nu a avut nicio şansă în meciul cu Serena Williams, aflată aproape de potenţialul ei maxim. Americanca are ceva în plus faţă de perioada dinainte de a deveni mamă: un joc mai exact, cu mai puţine greşeli. Jocul fostului lider mondial a fost cel clasic, cu servicii şi lovituri puternice, dar parcă mult mai precise faţă de trecut. Halep a ajuns târziu la mingile bubuite de adversară, a servit la nivelul cel mai slab din acest turneu, şi nu a reuşit să-şi mişte adversara. Setul I a fost fără istoric, Halep a reuşit un break, în primul ghem, apoi a pierdut şase ghemuri la rând, în 20 de minute.

"Insurecţia" din jocul româncei a început cu serviciul. Ea a servit mult mai bine cu primul, iar Serena nu a mai ajuns să-l penalizeze pe cel de-al doilea. Halep a reuşit să dea din ce în ce mai multe mingi înapoi, ceea ce a incomodat-o vizibil pe rivală. Jocul cu schimburi puţine, pe placul Serenei Williams, s-a lungit, pe placul Simonei Halep. Mai mult, Simona Halep s-a "împrietenit" cu marginile terenului, făcând-o pe adversară să nu mai lovească din poziţiile preferate. Astfel, odată cu evoluţia mai eficientă, mai precisă a Simonei Halep (de la 3 lovituri câştigătoare - 5 erori neforţate, în primul set, la 12-2, în al doilea), s-au înmulţit erorile neforţate ale americancei (10-6 la 17-10).

În setul secund, Halep şi-a fructificat prima dată în acest meci serviciul, în ghemul de început, apoi din nou Serena a reuşit două ghemuri la rând, între care un break. Halep a făcut rebreak, în primul ghem lung, cu egalitate, şi a luat apoi conducerea cu 3-2, servind numai cu primul. Cu încă un break în ghemul al zecelea, Halep a închis setul cu 6-4, după 57 de minute de joc. Acesta a fost primul set pierdut de Serena Williams, la AusOpen, după ce anterior cedase numai nouă ghemuri, în trei meciuri.

Decisivul a fost o luptă corp la corp, cu schimburi de mingi şi ghemuri lungi, cu rispipă de energie şi cu lovituri spectaculoase. Halep a părut mai proapspătă, mai aproape de a se impune, dar Williams nu a cedat şi, scăpată din asediu, a apăsat pe lovituri atunci când a trebuit pentru cea mai mare victorie de la revenirea în activitate.

Cele două jucătoare şi-au fructifcat serviciul până la 3-3, cand Williams a reuşit breakul, după ce Halep a avut 40-30. Acesta a fost suficient pentru ca americanca să se impună cu 6-4, după o oră şi 47 de minute.

În faza următoare Serena Williams va evolua cu Karolina Pliskova din Cehia, locul 8 WTA şi cap de serie numărul 7.