Elevii scutiţi la orele de educaţie fizică şi sport vor practica şahul conform unei hotărâri a ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Române de Şah.

"Anunţăm, cu satisfacţie, faptul că introducerea şahului în sistemul românesc de învăţământ are o nouă componentă. Ne referim la faptul că elevii scutiţi de efort la orele de educaţie fizică vor face şah. Legat de acest subiect, ministrul Educaţiei Naţionale, profesorul universitar Valentin Popa a răspuns luni favorabil solicitării formulate în acest sens de Sorin Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah, şi Ionuţ Dobronăuţeanu, preşedinte adjunct al Federaţiei Europene de Şah. Reamintim, în context, că pregătirea cadrelor didactice va fi făcută în colaborare cu Casa Corpului Didactic. Până în prezent, un număr de 2.500 de profesori de educaţie fizică şi sport au fost deja pregătiţi în acest sens", se arată în comunicatul citat.

"Este un proiect pe care îl apreciez ca fiind extraordinar. Spun aceste cuvinte, deoarece sunt puţini cei care şi-au pus problema ce fac elevii care sunt scutiţi de orele de educaţie fizică", a declarat ministrul Valentin Popa.

Prin intermediul programului intitulat "Educaţie prin şah", 500 de şcoli din întreaga ţară au primit 5.000 de seturi de şah, precum şi manuale. Există deja programe şcolare pentru primii doi ani de studiu aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Această iniţiativă vine în contextul Declaraţiei Parlamentului European nr. 50/2011 privind introducerea şahului în sistemele de învăţământ ale ţărilor membre. În România, acest lucru a fost implementat în primă fază prin emiterea a două ordine ale Ministrului Educaţiei din 2014.