Mai este foarte puţin şi toţi ochii vor fi îndreptaţi către Rusia, acolo unde stă să înceapă cea de-a 21-a ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal. Iată ce echipe vom vedea şi care este programul.



Campionatul Mondial de Fotbal se va desfăşura între 14 iunie şi 15 iulie, în Rusia. Ţara-gazdă promite un spectacol de zile mari, iar prin presă s-a vehiculat suma de 7 miliarde de dolari c-ar fi fost investită în marele eveniment. Meciurile se vor disputa pe nu mai puţin de 12 stadioane, în mai multe oraşe din Rusia, printre care: Moscova, Kaliningrad, Rostov, Sankt Petersburg, Samara, Saransk, Soci, Ekateringburg, Kazan şi Volvograd. În acest campionat, vor participa 32 de echipe, iar acestea sunt împărţite pe mai multe grupe. Grupa A este formată din Rusia, Arabia Saudită, Egipt şi Uruguay. Grupa B are în componenţa sa pe Spania, Maroc, Iran şi Portugalia. Franţa, Danemarca, Peru şi Australia fac parte din Grupa C, în Grupa D întâlnim echipele din Argentina, Croaţia, Islanda şi Nigeria. În Grupa E, Brazilia, Costa Rica, Serbia şi Elveţia se vor duela. Echipa Germaniei se regăseşte în Grupa F şi va juca contra Mexicului, Suediei şi Coreei de Sud. Grupa G este formată din Belgia, Anglia, Panama şi Tunisia. În sfârşit, în ultima grupă, Grupa H, întâlnim Japonia, Columbia, Polonia şi Senegal. Din păcate, echipa României nu a reuşit performanţa de a se califica la acest campionat. Remarcăm însă şi absenţa Italiei, o ţară cu jucători puternici, dar şi a Statelor Unite. Islanda şi Panama se vor afla pentru prima dată într-un campionat mondial.



La începutul acestei luni, biletele la această competiţie se vânduseră în proporţie de 90%, anunţau organizatorii, aşa că se aşteaptă un val de aproape 1 milion de turişti în Rusia, în perioada menţionată. Dacă ne uităm la precedenta competiţie de acest gen, cea din Brazilia unde chiar a fost atins acest număr de turişti, nu ne-ar surprinde să fie aceeaşi situaţie şi aici.

O altă veste bună din partea organizatorilor şi a ţării-gazdă este că, cei care au cumpărat bilet pentru campionat, nu vor avea nevoie de viză în Rusia. Aceştia primesc un Fan ID în baza căruia le sunt permise călătoriile pe durata competiţiei.

Deja casele de pariuri îşi încearcă norocul şi leagă toate şansele de a câştiga campionatul de nişte ţări veterane cu fotbalul. Brazilia este favorită, urmată de Germania, Franţa, Spania şi Argentina.

Nu mai puţin de 64 de meciuri se vor disputa în această lună, iar marea finală este programată pe data de 15 iulie, pe stadionul Luzhniki din Moscova. Echipa câştigătoare se va califica automat pentru Cupa Confederaţiilor FIFA din 2021.

Conform regulamentului, fiecare ţară trebuie să aibă o echipă preliminară formată din 35 de jucători. Din această echipă, antrenorul trebuie să numească o echipă finală formată din 23 de jucători - trei dintre ei trebuie neapărat să fie “goalkeepers”. Dacă cineva este accidentat, poate fi înlocuit cu 24 de ore înainte de primul meci. Pentru cei 35 de jucători din echipa preliminară, există o regulă de odihnă (“rest period”) între 21 şi 27 mai 2018, excepţie fac - bineînţeles - jucătorii implicaţi în finala UEFA Champions League, de pe 26 mai.

Fotbalul nu mai este de multă vreme un sport doar pentru bărbaţi. Chiar în Rusia, există o ligă profesionistă de fotbal feminin foarte populară, numită Top Division (Campionatul de Fotbal Feminin). Acesta a fost fondat în 1992 şi se bucură de un real succes. Chiar şi UEFA are liga ei special dedicată femeilor pasionate de fotbal. Aceasta se numeşte UEFA European Women’s Championship sau UEFA Women’s Euro şi se ţine o dată la patru ani. Este echivalentul a UEFA European Championship pentru bărbaţi.

Deja sporturile asociate genului masculin nu mai reprezintă un stigmat pentru femei, aşa că din ce în ce mai multe demonstrează performanţe greu de atins în diferite domenii. De exemplu, într-un sport al minţii, cum este pokerul, adesea asociat părţii masculine, s-au făcut remarcate foarte multe femei care au cucerit podiumul şi îl joacă la nivel profesionist. Şi aici putem vorbi de românca Luciana Manolea, jucătoarea de origine indiană Muskan Sethi sau Liv Boeree.

În România, Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia poate fi urmărit integral la TVR. Postul public va transmite toate cele 64 de meciuri.