Într-un interviu acordat publicaţiei incomodph.ro, consilierul local George Botez a explicat opinia sa cu privire la acordarea mărcii Petrolul. Consilierul PSD a motivat cu argumente forte şi absenţa colegilor săi de la şedinţa de îndată de sâmbătă.  

 

Reporter: Aţi declarat, în conferinţa de presă pe care aţi organizat-o ieri, că membri grupului PSD au efectuat numeroase apeluri la 112. Care au fost motivele acestor apeluri?

George Botez: În timpul şedinţei de consiliu de vineri s-a întâmplat un lucru periculos. Pentru că şi-au susţinut punctul de vedere, colegii mei consilieri social-democraţi au fost înjuraţi şi ameninţaţi de câţiva din cei aflaţi în sală, fără ca cineva să intervină. Au fost adresate injurii grele şi ameninţări de genul “dacă nu votaţi vă rupem scaunele pe spate” şi “vă dăm foc, nu ieşiţi vii de aici“! Există înregistrări cu aceste incidente. Grupul de presiune aflat în sală a fost organizat şi orchestrat de primarul Dobre care i-a trimis pe aceştia la o “instruire” cu activul superior al PDL-ului la terasa restaurantului Orizont. Există martori oculari în acest sens care au văzut şi un senator PDL acolo. Mai regretabil este că în sală nu era nicio forţă de ordine capabilă să ţină piept acestui grup de presiune. Când viceprimarul Cristian Ganea şi-a expus civilizat punctul de vedere, a fost înjurat şi huiduit, fapt care l-a determinat să părăsească sala pentru ca ulterior să aibă probleme grave de sănătate. Toţi colegii mei s-au simţit ameninţaţi la propriu şi puţin a lipsit că situaţia să devină şi mai gravă. În acest context, a fost sunat numărul de urgenţă 112, de mai multe ori. Rezultatul ? Nicio forţă de ordine nu s-a prezentat. Iar adjunctul Poliţiei Locale, Vaida, stătea tupilat în sală ascuzandu-se sub şapcă, ca un viteaz ce este. Dacă era vreo bătrână cu 5 ouă în piaţă, precis o executa şi se propunea la medalie şi primă! Asta este România de azi, aici s-a ajuns!

Rep: Motivele acestor apeluri au stat la baza deciziei de a nu particpa a doua zi la şedinţa de îndată care a avut că temă acordarea mărcii către Asociaţia Petrolul 52 sau nelegalitatea proiectului de hotărâre?

G.B: După cum ştiţi, în partea a două a şedinţei de vineri, departamentele economic şi juridic au refuzat să acorde vizele pe proiectul fantasmagoric al primarului Dobre. Colegii din consiliu nici măcar nu au văzut proiectul care trebuia votat! Nu există fizic! Din acest motiv nu s-a putut vota. Păi, cum? Chemi consilierii la şedinţa extraordinară şi nu le arăţi nici măcar proiectul de hotărâre? Eu, unul, nu am mai auzit aşa ceva, să votezi în orb. A două zi situaţia era identică. Era clar că nu se va putea vota proiectul şi că prezenţa acolo era pur formală. În disperarea lui, Dobre era în stare să convoace şedinţe din oră în oră pentru a arata suporterilor că el vrea să rezolve problema, aşa cum le-a promis în campanie. Dar suporterii s-au prins că sunt duşi cu zăhărelul şi i-au întors foaia primarului, înţelegând că sunt manipulaţi. Şi cum trebuia să existe un vinovat de serviciu, el s-a numit, în acea zi, PSD, indicat de cine? De Dobre! Că să va daţi seama câte minciuni s-au spus atunci, vă explic un lucru. Pentru a fundamenta legal şedinţa extraordinară şi cea “ de îndată”, Dobre a pretins că există urgenţă deoarece sâmbătă trebuia că echipa de fotbal să se înscrie în campionat cu noua denumire. Acest lucru era imposibil deoarece hotărârile de consiliu local devin executorii după 5 zile de la aprobare, în acest termen putând fi atacate de prefectură sau chiar invalidate. Dobre ştia că tot acest circ se va termina prost, dar a preferat să îşi umilească “colegii” din consiliu pe care i-a expus la pericole mari. A fost o încercare de manipulare vecină cu inconştienţa!

Rep:  Ce presupune intrarea în legalitate a Asociaţiei Petrolul 52, la care aţi făcut referire la conferinţă de presă?

G.B: La această ora, Asociaţia Petrolul 52 este incompletă ca structură. Am fost informat că 3 din cei 5 membri ai comitetului de conducere au trecut în nefiinţă astfel încât, din punct de vedere legal trebuie ca asociaţia să îşi modifice actele, cooptând noi membri şi numind un nou consiliu director care să lucreze valabil. Nu ştiu dacă s-a rezolvat această problemă.

R: Ce presupune obţinerea statutului de utilitate publică de către această asociaţie în accepţiunea dumneavoastră şi a legii şi cât durează?

G.B: Statutul de utilitate publică presupune recunoaşterea de către autorităţi a faptului că anumite organizaţii se disting de celelalte prin gama de interese pe care le promovează şi de servicii pe care le prestează pentru comunitate, cât şi disponibilitatea autorităţilor de a acorda acestor organizaţii anumite facilităţi, stabilite prin lege, de care se pot bucura doar organizaţiile de utilitate publică, în chip preferenţial. Acest statut se acordă prin hotărâre a Guvernului, pe baza avizului Secretariatului General. Nu pot estima durata, probabil câteva luni. Depinde de cât de repede se mişcă reprezentanţii asociaţiei.

Rep: Consideraţi că muncipalitatea ploieşteană poate prelua modelul U Cluj prin care să se constituie într-o asociaţie sportivă similară, între primăria Ploieşti şi Asociaţia Petrolul 52 pe aceleaşi principii legale?

G.B: Este o variantă, dar nu este agreeată de o parte dintre suporteri deoarece ei doresc ca primăria să nu se implice în proiectul care ar trebui să fie exclusiv al lor. Nu înţeleg de ce se gândeşte aşa, dar este o realitate că ne confruntăm cu o astfel de opinie. Probabil că aceste idei cristalizate în rândul unor suporteri sunt şi ele rodul manipulării acestora. Avem o şcoală de manipulare extraordinară în Ploieşti. Să vă dau un exemplu : s-a afirmat în rândul unora dintre cei prezenţi în sala că eu mă întorsesem din concediu cu 2 zile înainte de şedinţă şi că fusesem văzut pe aeroport, întorcându-mă din Italia. În realitate eram în Budapesta, în concediu, cu familia, cu autoturismul. Cum vi se pare ?!

Rep: Consideraţi că varianta U Cluj este în deplină legalitate şi poate fi aplicată şi la Ploieşti prin aprobarea transmiterii dreptului de folosinţă exclusivă, totală şi perpetuă, cu titlu gratuită a mărcii FC Petrolul Ploieşti asocierii la care am făcut referire anterior?

G.B: Este una dintre variantele legale şi se poate discuta pe ea. Orice variantă aleasă trebuie să asigure echipei, în deplină legalitate, accesul la fonduri, la baze sportive, la beneficiile posibil de valorificat ca echipă a municipalităţii şi a suporterilor, în acelaşi timp. Însă trebuie făcut un proiect serios, cu criterii de performanţă, cu surse de finanţare asigurate. În caz contrar este doar un experiment social în care un grup încearcă să îşi impună punctul de vedere fără să facă dovadă competenţei manageriale şi a posibilităţii de a reuşi. Spiritul Petrolului este magnific, dar o echipă de fotbal trăieşte pe bani. Pe bani mulţi, chiar. Iar suporterii nu au posibilităţile financiare să ţină o astfel de echipă. Petrolul trebuie să revină sus, să facă performanţă. E greu, dar este frumos să construieşti.

Rep: Care este apelul dumneavoastră către suporteri pentru ca să putem relua discuţiile?

G.B: Singură posibilitate de rezolvare a problemei, în mod corect, este dialogul. Acest dialog trebuie să fie civilizat şi la cote decente. Fac un apel la suporteri să nu se mai lase manipulaţi de grupuri politice cu interese electorale. Deşi susţin Petrolul de 45 de ani, cu mine, până acum, nu a discutat nimeni pe marginea vreunui proiect. Sunt petrolist de când mă ştiu. Poate nu am mers cu echipa aşa cum au făcut-o alţii, dar mereu am trăit galben-albastru. Suntem împreună pe acest drum şi trebuie să găsim soluţia înţeleaptă. Eu am un mare defect, atât ca avocat cât şi în politică : nu spun oamenilor ce vor să audă ci ceea ce cred eu că trebuie făcut. Şi asta după ce verific ce ar trebui făcut, legal şi omeneşte. Aşa sunt eu ! Şi aşa mă umplu de “prieteni”. Alţii procedează exact invers, mint de rup pământul pentru că apoi să-i decepţioneze pe cei care-i cred. O vom scoate la capăt până la urmă. Ştiu şi simt asta.