Clubul Petrolul a reacţionat la vestea unei eventuale depunctări pentru că nu s-ar fi respectat anumite aspecte din ROAF. Pe siteul oficial al clubului a fost publicată o pinie juridică pe care o prezentăm integral:

Opinie Juridică FC Petrolul Ploieşti

Referitor la informaţiile apărute, în cursul acestei zile, pe diverse canale mass-media, FC PetrolulPloieşti vă prezintă, mai jos, opinia juridică formulată de către avocaţii clubului nostru:

OPINIE JURIDICĂ CU PRIVIRE LA VALIDITATEA ARTICOLULUI 46.7.1 a) din  ROAF FRF (Ed. 2013)
 
1)       Articolul 46.7.1 a) din ROAF FRF obligă echipele care evoluează în Campionatul Liga 1 ca, la fiecare meci disputat,  să aibă înscrişi în raportul de arbitraj un minim de 5 jucători formaţi la nivel national.
 
2)       Originea acestei reguli se află în reglementarea adoptată de UEFA în 2005 cunoscută ca Home Grown Player’s rule (HGP). Această regulă prevede ca orice echipă care joacă într-o competiţie europeană să aibă cel puţin 8 jucători formaţi la nivel naţional (4 de club şi 4 din aceeasi asociaţie naţională) printre cei 25 de jucători înscrişi în competiţie.
 
Regulamentul UEFA Champions League şi UEFA Europa League nu prevăd, în schimb, nici un fel de restricţie cu privire la privire la naţionalitatea sau la locul formării jucătorilor care pot fi folosiţi într-un meci oficial sau trecuţi pe raportul de arbitraj.
 
3)       La rândul său, FIFA a adoptat în mai 2008 regula “6+5”, conform căreia orice club trebuia ca, în fiecare meci, să aibă înscrişi cel puţin 6 jucători eligibili să joace pentru echipa naţională a ţării de origine a clubului în cauză.
 
Această regulă a fost considerată de către Comisia Europeană (cel putin pentru teritoriul european) ca find o discriminare directă bazată pe criterii de naţionalitate şi, prin urmare, contrară principiilor fundamentale ale dreptului European (i.e. libertatea de mişcare a muncitorilor).
 
Prin urmare, în momentul de faţă, FIFA Laws of the Game 2013/2014 (Law 3) nu prevede niciun fel de restricţie cu privire la naţionalitatea jucătorilor care pot juca într-un meci oficial.
 
4)       Articolul 46.7.1 a) aşa cum este în momentul de faţă in ROAF FRF se aseamăna mai mult cu regula FIFA 6+5, decât cu regulile HGO UEFA, care aşa cum am punctat, nu conţin nicio restricţie cu privire la jucătorii care pot fi folosiţi într-un joc sau înscrişi în raportul de arbitraj al respectivului joc.
 
5)       Prin urmare, diferenţa esenţială între regulile UEFA si FRF este ca acestea din urma merg mult mai departe decât o simplă obigaţie de a avea înscrişi în competiţie (i.e. LPF Liga 1) un numar minim de jucători formaţi la nivel naţional, obligând echipele care joacă în Liga 1, să treacă în foaia de joc un număr minim de jucători formaţi la nivelul naţional.
 
O asemenea obligaţie încalcă libertăţi garantate de articolele 18 si 45 TFUE şi Regulament UE 492/2011.
 
6)        În acest sens, s-a pronunţat în mod inechivoc şi TAS în data 28 iunie 2013, când a anulat Decizia Comitetului Executiv al FRF din data 18 iunie 2012 cu privire la modificarea articolului 46.7.1 al ROAF.
             În acest sens, este extrem de important de precizat că modificarea articolului 46.7.1 din ROAF din data de 18 iunie 2012 includea şi regula conform căreia cluburile care evoluează în Liga I trebuie să înscrie în raportul de arbitraj un număr de minim 5 jucători formaţi la nivel naţional, această prevedere fiind anulată expres de decizia TAS.
 
În consecinţă, apreciem ca art. 46.7.1 al ROAF este nelegal, astfel ca acesta urmează a fi subtituit de prevederile aplicabile cele mai apropiate, respective de cele UEFA. În concluzie, FC Petrolul Ploieşti nu a încălcat, în niciun moment, vreo prevedere legală în vigoare valabilă şi aplicabilă.
 
Ploieşti, 26 septembrie 2013
 
Av. Josep F. Vandellos Alamilla
FC Petrolul