La jumătatea primului sezon în prima ligă după ani lungi de aşteptare, Petrolul începea să construiască lotul care, un an şi jumătate mai târziu avea să-i aducă un trofeu, Cupa României, şi o clasare pe podium.
Petrolul care ne-a purtat prin Europa doi ani la rând a început în iarna-primăvara anului 2012, cu transferurile unor jucători care, atunci, nu spuneau mare lucru. Sau spuneau, dar nu ştiam noi: Hamza, Zerka, Boudjemaa, Osiako, Mustivar, etc.
A fost o revoluţie, să spunem, în lotul Petrolului, o campanie de achiziţii consistentă, dar pe bani puţini. Seamănă un pic cu cea încercată de echipa ploieşteană înaintea şi în timpul cantonamentului din Serbia 2015, deşi nu cred că printre jucătorii străini veniţi acum putem găsi un nou Hmaza, un nou Boudjemaa..
Hamza a rămas la loc de cinste în inimile suporterilor petrolişti, dar nu trebuie uitat Zerka, fotbalistul cu o uluitoare ştiinţă a jocului, cel care l-a ajutat pe Hamza să devină golgeter.
Din pauza de iarnă şi până în vară, Petrolul s-a salvat de la retrogradare, cu Gheorghe Mulţescu, cel care a preluat ştafeta de la Vivi Răchită. Aşa cum avea să se întâmple şi la cel de-al doilea mandat al lui Nea Gigi la Petrolul, tehnicianul a intrat în conflict cu cei mai buni jucători. După înjurăturile de la antrenamente care cuprindeau deseori şi sintagma “arabi împuţiţi”, fotbaliştii străini s-au pus contra lui Mulţescu. A fost unul dintre motivele pentru care antrenorul n-a mai rămas la echipă după încheierea campionatului.
Monsef Zerka
Lista cu foştii jucători ai Petrolului care au însemnat ceva pentru această echipă începe, aşadar, cu Monsef Zerka.
Atacantul care are acum 33 de ani a jucat 12 meciuri pentru Petrolul, în care a marcat de două ori şi a dat o pasă de gol. Pare puţin, însă prin mişcarea sa în teren şi deschiderea culoarelor pentru vârful din umbră, Hamza Younes, Zerka a fost unul dintre cei mai importanţi oameni ai Petrolului.
Monsef venise din campionatul SUA, de la New England Revolution, liber de contract. Aşa a plecat şi în Singapore, la Tanjong Pahar United, grupare care nu mai figurează în campionat din 2014. Pentru această echipă, Zerka a înscris de 15 ori în campionat (38 de meciuri), de 5 ori în Cupa Singapore (7 meciuri) şi de 3 ori în Cupa Ligii (3 meciuri).
Hamza Younes
Hamza Younes a fost, fără îndoială, cel mai iubit jucător străin la Ploieşti. Cu lipici la public, dar şi la gol, tunisianul a fost unul tre cele mai reuşite trasnferuri ale Petrolului şi, în acelaşi timp, o afacere foarte bună. Hamza a marcat 34 de goluri în 52 de meciuri în campionat. Younes a fost transferat la Botev Plovdiv, în Bulgaria, pentru aproape 800.000 de euro, conform datelor transfermarkt. Apoi a ajuns la Ludogoreţ şi, în această vară, a plecat în Iran, la Tractor Sazi. Nu este nicidecum o echipă obscură. A terminat pe locul al doilea în prima ligă şi are un stadion cu peste 80.000 de locuri, în Tabriz. În 2013, echipa avea peste 482.000 de suporteri înregistraţi, fiind renumiţi în Iran, cum sunt şi lupii galbeni în România.
Damien Boudjemaa
Boudjemaa a plecat de la Petrolul ca fiind cel mai bun pasator al lupilor. Când a venit, era însă un necunoscut adus de prin liga a patra din Franţa. Fusese însă monitorizat de forţele fotbalului francez.
Boudjemaa a dat teste pe zăpadă, la Braşov, într-un amical cu Corona. A fost păstrat în lot şi a devenit unul dintre cei mai importanţi mijlocaşi din prima ligă. În cele 60 d emeciuri disputate în campionat pentru echipa ploieşteană, a înscris 7 goluri şi a dat 16 pase de gol. În Cupa României, Boudjemaa a jucat 9 meciuri şi a dat 3 pase decisive.
Fiind unul dintre jucătorii capricioşi din lot, lui Boudjemaa i-a intrat în cap să plece, ceea ce a şi făcut, în februarie 2014. A ajuns la Slavia Praga, însă mutarea nu a fost inspirată pentru cariera sa. A beneficiat de un salariu mai mare, dar cota lui de piaţă a scăzut la aproape jumătate în doi ani. Boudjemaa are acum 30 de ani şi este evaluat la 750.000 de euro.
Boudjemaa a jucat în campionat 22 de meciuri, a dat 1 gol şi patru pase de gol. Mai are contract până vara viitoare.
(Va urma)