Victor Astafei este un fotbalist atipic. Nu se consideră astfel şi, din punctul lui de vedere, are dreptate. Duce o viaţă normală, îşi respectă părinţii, trimite bani acasă, merge la concerte de folk şi hip-hop, munceşte, este patriot şi activist. Pentru noi însă, cei care suntem bombardaţi prin televizor cu ştiri despre jucători şi antrenori sărbătorind câştigarea titlului pe ritmuri de manele, conducând bolizi de sute de mii de euro ori căzând blană, beţi turtă, în scara blocului, Astafei este un fotbalist care iese din tipare.
Este omul momentului la Petrolului. A marcat deja cinci goluri, în condiţiile în care doar în ultima perioadă a fost titular. Iar povestea sa de viaţă este însă impresionantă. Victor Astafei vorbeşte despre el însuşi deschis, calm, cu accent ardelenesc şi mult umor, când este cazul.
În fotbal a întâmpinat multe piedici, dar nu a renunţat. Întotdeauna a avut sprijinul familiei. Ca atunci când a ales fotbalul în detrimentul celuilalt vis al său, o carieră în medicină.
“În anii liceului, am avut de ales între a mă ţine serios de şcoală şi fotbal. Îmi doream să intru la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Dar m-am gândit că salariul este foarte mic. Atunci, chiar şi la Divizia C se câştigau bani frumoşi şi m-am hotărât să merg pe fotbal. Părinţii m-au susţinut şi ar fi procedat la fel indiferent de decizia mea. De ce? Pentru că ştiau cum m-au educat”, spune fotbalistul.
Cariera în fotbal a fost un drum cu obstacole. “La Olimpia, când eram junior, i-au oprit pe toţi în afară de mine! Au spus că nu sunt bun. Am plecat cu geanta în spate la Ungheni. Am spălat şi ghetele celor mai bătrâni, dar eram apreciat de ei pentru că eram foarte serios şi-mi doream mult să joc fotbal. Cu unii am rămas prieten şi vorbesc şi acum. Apoi, m-au chemat înapoi la Târgu Mureş şi am luat şi primă de instalare, de 1.000 de euro. Nu-mi venea să cred, am pus banii în buzunarul interior al gecii şi i-am dus părinţilor!”, îşi aminteşte Astafei.
Numai că, odată revenit acasă, Victor a avut iarăşi probleme. „Nu mă băga antrenorul. După vreo cinci etape, am fost la conducere şi am cerut să fiu transferat oriunde, numai să joc. În ultima zi de transferuri, am fost împrumutat la Arieşul Turda. Era marţi, iar vineri am jucat pentru Turda şi am dat gol. Am fost unul dintre golgeterii seriei, atunci! “
Astafei a mai descălecat o dată la FCM Târgu Mureş. A plecat apoi la Gaz Metan, a revenit acasă şi, după aceea, a mers la Oţelul Galaţi. Cota singurului junior care nu fusese oprit la echipă ajunsese la 1,2 milioane de euro. Victor a fost urmărit timp de 2 ani de Petrolul. Aici începe povestea lui la Ploieşti, pe care jucătorul şi-o doreşte a fi una de succes. Una al cărei punct culminant să fie câştigarea titlului.
Reporter: Victor, ai marcat deja cinci goluri. Este bine sau foarte bine?
Victor Astafei: Nu cred că un debut bun depinde neapărat de numărul de goluri marcate. Am fost un jucător constant, asta s-a spus despre mine peste tot. Odată ce am intrat în echipă, am rămas acolo. Sunt un fotbalist care munceşte foarte mult. Asta mă defineşte, este cea mai important calitate a mea.
R: Unde îţi place cel mai mult să joci? Atacant central sau în bandă?
V.A.: La profesionişti, am început ca atacant. Numai asa. După care, la debutul în Liga I, cu Sabău antrenor, am jucat în stânga. El m-a pus acolo. În orice caz, imi place să joc într-o poziţie ofensivă.
R: Te-ai gândit vreodată la echipa naţională? Te-ar recomanda o evoluţie bună la Petrolul?
V.A.: Nu m-am gândit la asta. Este greu să ajungi la naţională după doar două meciuri bune. Depinde de mulţi factori. Şi nu sunt eu antrenor să propun jucători la selecţionata României.
R: Ai avut mai mule oferte înainte să vii la Petrolul?
V.A.: Unele, din străinătate, au căzut din cauza litigiului pe care l–am avut cu Oţelul.
R: De ce ai ales Petrolul?
V.A.: Pentru că era cea mai bună soluţie în România. De doi ani au tot fost discuţii, dar atunci nu s-a putut. Publicul acesta şi atmosfera m-au determinat să vin aici.
R: Ţi-ai fi dorit să vii mai devreme?
V.A.: Da, dar nu regret nimic din ce am făcut până acum. Sunt aici şi am ales Petrolul şi pentru a avea o şansă să câştig titlul în România.
R: Poţi să spui că te simţi cel mai bine aci?
V.A.: Cu sigurantă. Mă simt foarte bine aici!
R: După cum a început sezonul, care crezi că sunt şansele la titlu?
V.A.: Cred că Petrolul este o echipă care se bate la titlu. Este foarte posibil să câştigăm.
R: Cântăresc mult înfrângerile cu CFR şi Steaua?
V.A.: Da, contează. Însă campionatul se câştigă învingând echipele mici. Punctele strânse de-a lungul turului şi al returului fac diferenţa. Multe dintre echipele mari se încurcă cu echipele mici. Important este să adunăm cât mai multe puncte până la finalul turului şi, în retur, să rămânem aproape şi să profităm de eventuale greşeli ale contracandidatelor.
R: Acest sistem mai ofensiv propus de Gheorghe Mulţescu te avantajează?
V.A.: Petrolul a jucat ofensiv şi cu Răzvan şi cu Contra şi cu toţi ceilalţi antrenori. Petrolul are o tradiţie în acest sens, publicul cere un joc ofensiv. Mă simt bine în acest sistem, îmi place să fiu într-o poziţie avansată. Am urmărit Petrolul şi în Liga a II-a şi miza pe atac şi acolo.
R: Te consideri un fotbalist atipic? Am văzut că îţi manifeşti interesul pentru diverse campanii, cum ar fi “Salvaţi Roşia Montană” sau “Uniţi sub tricolor”.
V.A.: În primul rând, suntem oameni, nu suntem fotbalişti sau scriitori sau altceva. Sunt mulţi oameni care ajută într-un fel sau altul anumite cauze, La fel şi eu. Când cred că ceva merită atenţia mea, este normal să mă implic. Pentru că sunt în fotbal, se vede mai uşor. Şi dacă făceam orice altă muncă, procedam la fel, mă implicam în astfel de campanii.
R: De ce “Salvaţi Roşia Montană”?
V.A.: Mi se pare stupid să se extragă aur de nişte străini şi noi să rămânem cu poluarea. Cam asta este singura variantă pe care ei o iau în calcul. Oamenii de acolo spuneau că vor locuri de muncă, dar sunt foarte puţine, pentru o mână de oameni, şi nu merită ani de zile de poluare. În primul rând, n-aş vrea să exploateze zona deloc. Pe lângă asta, e şi un bonus negativ, să spun aşa: vin străinii să ia ei aurul.
R: Îţi plac ieşirile în natură?
V.A.: Da, foarte mult. De exemplu, prefer oricând Vama Veche, în detrimentul staţiunilor de fiţe de pe Litoral.
R: Ce muzică asculţi?
V.A.: Am fost şi la festivaluri folk. Aveam ceva în comun cu domnul Pustai şi el m-a chemat la aceste concerte folk. Apoi, mă duc şi la concerte hip-hop foarte des şi la concerte rock.
R: Uniţi sub tricolor?
V.A.: Sloganul nu are legătură doar cu echipa naţională. Este mai mult o chestiune naţională. Susţin România nu doar în fotbal, ci şi în celelalte sporturi şi domenii.
R: Patriotismul se manifestă, să zicem, şi pe plan local? Ai sentimente puternice faţă de echipele la care joci?
V.A.: Desigur. Iar aici, avem şi culorile acestea, galben şi albastru, care fac parte din tricolor…
R: Ce alte pasiuni mai ai?
V.A.: Joc foarte mult FIFA pe play-station. Abia aştept, când ajung acasă, la Târgu Mureş, îmi chem prietenii şi jucăm FIFA.
R: Ai făcut rost de vreun patch pentru campionatul românesc?
V.A.: Nu, încă nu. Păcat că nu este inclus şi campionatul românesc. (Râde) Poate va deveni cândva un campionat puternic,astfel încât să fie introdus de producător şi să joc cu propriul caracter.
R: Cu ce echipă joci?
V.A.: Cu Real Madrid! Îmi place şi Dortmund.
R: De câte ori ai luat campionatul?
V.A.: Oho, cu Real, l-am luat de vreo două-trei ori, în ultimele săptămâni!
R: Ai transferat vreun jucător român la Real Madrid?
V.A.: Nu-mi place să fac lucruri ireale! Nu cred că, în momentul de faţă, avem jucători care pot să evolueze la un asemenea nivel. Din păcate, fotbaliştii români scad în valoare.
R: Crezi că numărul mare de străini în campionatul românesc reprezintă o problemă?
V.A.: Nu am nimic împotrivă. Aşa cum plecăm noi în alte campionate, aşa vin şi ei aici.
R: Eşti un fotbalist care este dispus să renunţe la bani în plus pentru a juca la o echipă care îi place?
V.A.: Probabil, asta am făcut acum, venind la Petrolul. Cam asta a fost alegerea mea. Am avut oferte mai bune (n.r. – inclusiv de la Nurnberg) , dar am venit la o echipă de top din România, cu care pot să câştig titlul.
R: Ai un mesaj pentru suporterii Petrolului?
V.A.: Eu vorbesc oricum cu ei foarte des, în mediul online. Vreau să le mulţumesc pentru susţinere şi pentru răbdare. Promisiunea mea e că, din punctul meu de vedere, o să dau totul pentru echipa asta. Şi sper să nu-i dezamăgesc.
Sursa foto: fcpetrolul.ro