Mult aşteptata finală a Confederations Cup a semănat cu o stradă care are sens unic. Naţionala Braziliei, în postura de bolid aflat pe drumul de mers permis, a lovit în plin firava maşină a Spaniei, din care doar caroseria pare că a mai rămas. Sau cu o competiţie de dans, în care unul dintre concurenţi a fost încântător, iar celălalt-penibil.

Era oarecum firesc, falimentul fotbalului schimonosit de posesie plicticoasă fiind anunţat şi de aşteptat.

Fred, de două ori, şi Neymar au punctat pentru un scor de neprezentare. De partea cealaltă, Spania a punctat doar la capitolele negative. Pique a primit cartonaş roşu, justificat, iar Ramos a ratat o lovitură de la 11 metri.

Faptul că Spania a pierdut şi nu a mai marcat de două meciuri oficiale, arată în mod clar că a intrat pe o pantă descendentă şi că îi va fi foarte greu să mai ajungă la un nivel de eficienţă asemănător cu acela care a propulsat-o în postura de campioană mondială.

Pentru brazilieni, lucrurile sunt clare. Trebuie să rămână pe acelaşi drum şi atunci au şanse să simtă gloria mondială, aşteptată de foarte mult timp.

Succesul de aseară a avut darul de a mai atenua tensiunile generate de protestele de stradă, intense pe toată durata desfăşurării Cupei Confederaţiilor.