Vladimir Putin a anunţat, la ora 5 dimineaţa (ora României), începerea unei operaţiuni militare pentru “demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei. La scurt timp, presa internaţională a relatat că au fost auzite explozii în mai multe oraşe, inclusiv lângă capitala Kiev. SUA condamnă atacul “neprovocat şi nejustificat”.

Preşedintele rus a anunţat joi dimineaţă o operaţiune militară în Ucraina, într-o alocuţie televizată. Putin a spus că acţiunea a venit ca răspuns la ameninţările venite din Ucraina.

La scurt timp după aceea, reporterii CNN, BBC şi Reuters au raportat explozii în Donbass (în partea controlată de armata ucraineană) şi în Harkov. Presa ucraineană relatează că au fost auzite explozii lângă Kiev, dar nu în oraş, ci din direcţia aeroportului, aflat la est de capitală. De asemenea, deasupra părţii ucrainene a Donbassului sunt raportate raiduri aeriene.

Putin a cerut armatei Ucrainei să “depună armele”. A declarat că intenţionează denazificarea şi demilitarizarea Ucrainei, dar că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei. “Rusia nu poate accepta o ameninţare constantă din partea Kievului”.

“Circumstanţele ne impun să luăm măsuri decisive şi imediate. Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancţiunea Consiliului Federaţiei şi în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală şi a asistenţei reciproce cu DPR şi LPR, am decis să conduc o operaţiune militară specială”, a spus Putin într-o alocuţiune televizată către ruşi.

“Acţiunile noastre sunt de autoapărare împotriva ameninţărilor care ni se adresează şi faţă de un dezastru şi mai mare decât cel care se întâmplă astăzi. Rusia modernă, chiar şi după prăbuşirea URSS şi pierderea unei părţi semnificative a potenţialului său nuclear, este astăzi una dintre cele mai puternice puteri nucleare. În acest sens, nimeni nu ar trebui să aibă dubii că un atac direct asupra Rusiei va duce la înfrângerea agresorului şi la consecinţe grave pentru acestuia”, a mai spus Putin.

“Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, nu vom impune nimănui nimic prin forţă”, a spus Putin, fără a face însă o distincţie clară între ocuparea întregii ţări, o invazie, care presupune o incursiune militară temporară şi ocuparea unei părţi din teritoriu.

În acelaşi timp, el a reamintit dreptul naţiunilor la autodeterminare. “Nici în timpul creării URSS, nici după cel de-al Doilea Război Mondial, pe oamenii care trăiesc în anumite teritorii care fac parte din Ucraina modernă, nu i-a întrebat nimeni cum vor ei înşişi să trăiască. Libertatea este în centrul politicii noastre, dar este vorba despre libertatea tuturor de a-şi determina în mod independent propriul viitor şi viitorul copiilor lor. Considerăm că este important ca acest drept – dreptul de a alege – să poată fi folosit de toate popoarele care trăiesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi”
, a mai spus liderul rus.

La o jumătate de oră după aceea, Casa Albă a transmis un comunicat al preşedintelui Joe Biden:

“Rugăciunile lumii întregi sunt alături de poporul Ucrainei în această seară, deoarece suferă un atac neprovocat şi nejustificat al forţelor militare ruse. Preşedintele Putin a ales un război premeditat care va aduce o pierdere catastrofală de vieţi omeneşti şi suferinţă umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite şi Aliaţii şi partenerii săi vor răspunde într-un mod unit şi decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere.

Voi monitoriza situaţia de la Casa Albă în această seară şi voi continua să primesc actualizări regulate de la echipa mea de securitate naţională. Mâine, mă voi întâlni cu omologii mei G7, dimineaţa şi apoi mă voi adresa poporului american pentru a anunţa consecinţele ulterioare pe care Statele Unite şi aliaţii şi partenerii noştri le vor impune Rusiei pentru acest act inutil de agresiune împotriva Ucrainei şi a păcii şi securităţii globale. De asemenea, ne vom coordona cu aliaţii noştri NATO pentru a asigura un răspuns puternic, unit, care descurajează orice agresiune împotriva Alianţei. În această seară, Jill şi cu mine ne rugăm pentru oamenii curajoşi şi mândri din Ucraina.”