Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020.
Pensiile speciale pentru aleşii locali sunt amânate până în 2021, iar banii astfel economisiţi sunt alocaţi pentru drumuri şi autostrăzi. În plus, 4000 de dascăli pensionari din sistemul preuniversitar vor putea în continuare să aibă şi pensie, şi salariu de la stat.
Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pentru bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale în faţa Parlamentului.
Ca să aibă bani de infrastructură, Executivul a acceptat să renunţe la pensiile speciale pentru aleşii locali. În schimb, amendamentele depuse de PSD au fost respinse pentru că ar fi crescut cu încă 40 de miliarde deficitul bugetar deja estimat.
Orban a acceptat însă propunerea colegilor de partid prin care sporurile pentru condiţii grele de munca să nu fie o sumă fixă, cum ar fi vrut iniţial Executivul, ci să rămână în procent de 15% din salariul brut al angajatului, ca acum.
Iar pensionarii care lucrează în grădiniţe, şcoli şi licee vor putea în continuare să aibă şi salariu de la stat. La fel şi asistenţii persoanelor cu dizabilităţi.
Cu 6 legi adoptate prin angajarea răspunderii, decontarea navetei pentru elevi, plafoanele bugetare, legile justiţiei, modificările la ordonanţa 114, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale, premierul Ludovic Orban a scapat şi de data aceasta de o moţiune de cenzură.
Liderii PSD au decis să sesizeze Curtea Constituţională pentru un eventual conflict juridic între Guvern şi Parlament.
Bugetul pe 2020 prevede creşterea cu 25% a salariilor pentru bugetari de la 1 ianuarie. Iar de la 1 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%.
Rămâne doar de stabilit luna de când va intra în vigoare dublarea alocaţiilor pentru cei 3,5 milioane de copii, votata în Parlament.
Sursa: www.stirileprotv.ro