Scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, preşedintelui CJ Braşov, Adrian Veştea şi primarului Braşovului George Scripcaru.
Consiliul Naţional pentru Organizarea Ceremonialului Zilelor Independenţei şi ale activităţilor legate de Centenar de la Braşov şi Cristian (peste 120 de asociaţii şi fundaţii) îi adresează invitaţia preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, în calitate de garant al Constituţiei României şi în special al articolul 1 din Constituţie, „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, de a participa la aceste evenimente care se desfăşoară în perioada 4 –14 mai 2018, precum şi de a sprijini edificarea Monumentului Eroilor de la Bartolomeu, morţi şi asasinaţi în „tranşeea morţii” în 1916; a monumentului Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989, dar şi construcţia Monumentului Eroilor Ministerului Interne, morţi de-a lungul tuturor timpurilor în slujirea şi apărarea cetăţeanului.
Solicităm Mitropolitului Ardealului ca, în calitate de cel mai reprezentativ ierarh din Transilvania al clerului majoritar ortodox, să accepte să ne ajute în calitate de mediator între structurile judeţene şi locale, la construcţia acestor monumente, precum şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, şi primarului George Scripcaru, dar şi mass-media ca Anul Centenar 2018, dar şi marile evenimente preconizate să se desfăşoare la Braşov în perioada 4 – 14 mai 2018 să găsească societatea civilă din Braşov şi Transilvania unită în jurul acestor evenimente, alături de aceste valori naţionale şi spirituale, alături de cele mai importante şi dragi valori ale neamului românesc, alături de „Deşteaptă-te române”, alături de roşu, galben şi albastru, drapelul nostru naţional.
Este de menţionat faptul că la ora când publicăm acest articol, structurile Statului, începând cu Prefectura Braşov şi finalizând cu autorităţile centrale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne, dar şi ale Bisericii Ortodoxe Române şi-au dat acordurile ca la Cristian şi Braşov să se desfăşoare ample ceremonii militare şi religioase asupra cărora vom reveni cu amănunte, preferând să readucem în atenţia cititorilor evenimentele legate de tranşeea morţii de la Bartolomeu sau Ziua Independenţei de Stat.
Masacrul din Gara Bartolomeu
În zorii zilei de 8 octombrie 1916, la marginea Braşovului, a avut loc un adevărat masacru, cunoscut în istorie cu numele de „tranşeea morţii de la Bartolomeu“. În acea zi au fost măcelăriţi 250 de soldaţi români ce apărau zona gării din Bartolomeu, locul de întâlnire a drumurilor ce duceau la Braşov dinspre Stupini, Ghimbav şi Cristian. Militarii români erau desfăşuraţi pe o întindere de cel mult 300 de metri şi erau înarmaţi cu puşti şi o singură mitralieră. Cu o zi înaintea măcelului, regimentul a făcut faţă cu succes unui atac crâncen, în urma căruia îşi consumase toată muniţia. În cursul nopţii, soldaţii români au fost încercuiţi de un regiment maghiar, iar mai multe mitraliere i-au ciuruit până la ultimul om.
În toamna lui 1920, după terminarea războiului, societatea „Mormintele Eroilor” a trimis un reprezentant la Braşov, pe căpitanul Ioan Iorga, pentru a se ocupa de memoria celor căzuţi. S-a organizat un cimitir de-alungul căii ferate, într-un spaţiu strâmt, de numai trei metri, dar lung de două sute. La căpătâiul celor decedaţi s-a înălţat o troiţă, pe care au fost trecute vrobele Reginei Maria: „Nu trebuie să-i plângem pe eroi, ci să-i lăudăm în cântece pentru ca slava numelui lor să treacă în legende”.
Despre importanţa Zilei Independenţei
Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluţia României de trei ori, respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei. Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu, declara în Parlamentul ţării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene. Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai, este în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.
La rugămintea celor implicaţi în acest Comitet Naţional de Organizare, vom publica cu altă ocazie lista celor 150 de semnatari ai acestei scrisori deschise, provenind din asociaţii ale militarilor în rezervă şi retragere din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, ai Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe, membri ai Academiei Române, profesori universitari şi profesori din diverse universităţi, licee şi şcoli generale de pe cuprinsul Transilvaniei, generali şi chestori aparţinând acestor structuri, dar şi ofiţeri şi subofiţeri, precum şi zeci de asociaţii de pensionari şi membri ai Consiliului pentru Persoane Vârstnice şi grupurilor de dialog social.
Uniţi pentru Independenţă şi Centenar! Scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis
5 decembrie 2017
(65 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Antonescu: S-ar putea ca Victor Ponta să devină principalul reprezentant al lucrurilor împotriva cărora lupt
(13 martie 2014)
484 vizualizări
Mircea Roşca, partizanul regionalizării României
(19 iulie 2013 - Cristina IANCU)
175 vizualizări
USL Prahova se pregăteşte de alegeri locale
(17 iulie 2013 - Cristina IANCU)
108 vizualizări
Guvernul, şedinţă pe tema simplificării şi debirocratizării administraţiei
(16 septembrie 2016)
40 vizualizări
Rareş Bogdan îi ţine spatele lui Vîlceanu: „Nu suntem la Cine Ştie Câştigă”
(25 august 2021)
17 vizualizări
Cât va costa campania pentru europarlamentarele din 2014?
(10 septembrie 2013)
113 vizualizări
Daciana Sârbu, critică atacurile xenofobe din presa britanică
(22 decembrie 2013 - Cristina IANCU)
322 vizualizări
Dan Diaconescu, condamnat definitiv la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare
(4 martie 2015)
214 vizualizări
Băsescu: Ponta va trebui să candideze la prezidenţiale. În turul II aş vota cu Antonescu
(2 martie 2014)
462 vizualizări
Adrian Năstase: USL nu se va reface niciodată
(23 aprilie 2014)
105 vizualizări
Condiţiile controlului judiciar, modificate pentru Victor Ponta
(10 septembrie 2016)
222 vizualizări
Alina Gorghiu i-a dat termen lui Tudor Chiuariu să îşi dea demisia din PNL până în 23 ianuarie
(12 ianuarie 2015)
178 vizualizări
Aviz favorabil al Comisiei juridice pentru reţinerea senatorului Dan Şova
(24 noiembrie 2015)
41 vizualizări
Ponta i-a transmis lui Băsescu propunerea de numire a Ramonei Mănescu
(26 august 2013 - Cristina IANCU)
52 vizualizări
Ponta a convocat liderii PSD la Guvern. Se rupe USL?
(17 septembrie 2013 - Cristina IANCU)
107 vizualizări
Cezar Ouatu alături de Cristian Ganea VIDEO
(29 mai 2016)
651 vizualizări
Numele viitorului partid de dreapta va fi "PNL"!
(16 iulie 2014)
286 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului
Publicat la data de 24 decembrie 2024
-
DECEMBRIE 1989/ SUTE de crime, neelucidate după 35 de ani
Publicat la data de 22 decembrie 2024
-
Fotogalerie: Ploieştiul în urmă cu 35 de ani
Autor: Alex POLICALĂ - 22 decembrie 2024
-
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Publicat la data de 20 decembrie 2024
-
17 decembrie 1989, Ziua masacrului de la Timişoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut, pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă!”
Publicat la data de 17 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024