Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a venit marţi la DNA, fiind citat pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul privind adoptarea OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogată ulterior printr-o altă ordonanţă de urgenţă. Meleşcanu a mai spus că OUG 13 nu a fost dată pentru unii politicieni, deoarece "actele juridice nu se referă la anumite persoane”, ci "la diferite categorii de infracţiuni", precizând că acest act normativ era unul necesar.

Ministrul Teodor Meleşcanu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 10.00, el declarând la intrare că a venit pentru a da declaraţii în dosarul Ordonanţei de Urgenţă nr. 13.

"Nu mi-a explicat ministrul Justiţiei consecinţele Ordonanţei, mi le-am explicat eu pe larg. Am citit întreg actul normativ, dar nu era de competenţa mea decât această prevedere. Am dat avizul pentru că se traduceau în legislaţia româna prevederi ale unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului Europei şi trebuia sa fim de acord cu această traducere”, a spus Meleşcanu.

Întrebat care sunt directivele la care face referire, Meleşcanu a spus că acestea sunt 216 şi 342 a Parlamentului European şi a Consiliului Europei.

Meleşcanu a mai spus că nu se poate pronunţa dacă OUG 13 a fost dată pentru anumiţi politicieni, deoarece "actele juridice nu se referă la anumite persoane”, ci „la diferite categorii de infracţiuni".

"Pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, am respectat procedura. Ordonanţa era pe site de 10 zile, aşa  că la un moment dat sau altul trebuia să intre pe ordinea de zi. Curtea Constituţională s-a pronunţat şi a hotărât că ordonanţa a fost adoptată legal”, a declarat Meleşcanu.

Ministrul de Externe a precizat că responsabilitatea îi aparţine lui pe problema includerii în legislaţia română a unor prevederi ale Uniunii Europene şi pentru asta este gata să dea explicaţii.

Întrebat dacă s-a consultat cu subalternii din MAE înainte de a semna OUG 13, Meleşcanu a răspuns afirmativ.

"În mod normal, orice aviz care-l dă ministrul de Externe se face pe baza unei analize în cadrul Ministerului. (...)  Nu am primit punctele de vedere ale celor din Ministerul Justiţiei”, a precizat Meleşcanu.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că, după ce Curtea Constituţională a decis că OUG 13 a fost adoptată legal, din punctul acesta de vedere nu sunt probleme şi nu se poate interveni, iar dacă sunt alte elemente, "o sa vedem".

Întrebat dacă OUG 13 i se pare un act normativ corect, Meleşcanu a spus că, din punctul lui de vedere, este "un act necesar”.