Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a primit, în 2008, de la fostul primar al comunei Jilava Adrian Mladin contravaloarea unor sejururi la Monte Carlo şi Saint Moritz (aproximativ 57.000 de lei), precum şi 10.000 de euro pentru partid, ca să nu dispună prefectului de Ilfov, aflat pe atunci în subordinea sa, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar, arată procurorii DNA.

DNA anunţă că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Marian Petrache, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi preşedinte al organizaţiei judeţene Ilfov a PNL, pentru luare de mită şi şantaj.

"În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calităţile menţionate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor legale, a primit de la primarul unei comune din judeţul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) şi în Saint Moritz (39.625,67 lei).", spun procurorii.

Ei mai arată că Adrian Mladin, pe atunci membru PNL, ar fi plătit 10.000 de euro partidului, la solicitarea lui Marian Petrache, fără a primi chitanţă.

"La solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizaţiei politice suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi", susţin anchetatorii.

Procurorii precizează că mita ar fi fost dată pentru ca Petrache să nu îi ceară prefectului de Ilfov, aflat în subordinea sa, să emită ordinul de întrerupere a mandatului de primar al lui Mladin, după ce edilul îşi schimbase domiciliul din Ilfov ca să poată înmatricula un autoturism în Capitală.

"Foloasele necuvenite au fost obţinute de inculpatul Petrache Marian prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu dispună subalternului său, prefectul judeţului Ilfov, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Anterior, pentru a-şi înmatricula un autoturism în Bucureşti, primarul şi-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului", mai spun anchetatorii.

Marian Petrache a fost audiat, vineri, la DNA, iar procurorii i-au comunicat calitatea procesuală.

“Acum nouă ani, primarul de la Jilava, celebrul primar de la Jilava care şi-a schimbat buletinul după ce a ieşit primar, pe Bucureşti, vezi Doamne că s-a dus la prefect şi a vorbit cu prefectul că el îşi face buletinul înapoi imediat, să nu-l demită şi l-am şantajat pentru asta”, a spus Marian Petrache, la ieşirea de la DNA.

Întrebat ce ar fi obţinut în schimbul presupusului şantaj, Petrache a răspuns: 'Mi-a plătit o excursie nu ştiu unde". El a adăugat că excursia a costat 2.800 de euro şi a fost la Monte Carlo.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov nu a negat că a fost la Monte Carlo, dar a susţinut că erau ai lui banii cu care Mladin a cumpărat excursia.

"Am fost la Monte Carlo, dar în alte condiţii. El (Mladin, n.r.) mi-a cumpărat biletul prin ordin, deci nu aşa. (...) Din fondurile personale", a spus Marian Petrache.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov a adăugat că nu are motive să se teamă de acest dosar.

"Nu am niciun motiv, de ce Doamne, iartă-mă... Merg la detectorul de minciuni. Cum să-mi şantajez eu propriul primar? Nu vi se pare că e strigător la cer?", a spus Petrache.

Întrebat dacă a fost prieten cu Mladin, Petrache a răspuns că e prieten cu toţi primarii din Ilfov.

"Inclusiv cu cei de la PSD am o relaţie bună", a spus Petrache.

El a mai precizat că denunţul lui Mladin îi afectează credibilitatea şi, ca atare, îşi dă demisia din funcţiile deţinute în PNL, nu însă şi din ceea de preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov.

Întrebat ce vor spune acum ilfovenii, Marian Petrache a răspuns, nervos: "Or să spună de bine. Bineînţeles că nu mai am credibilitate. Îmi dau demisia, da, îmi dau demisia din toate funcţiile... Nu din PNL, demisionez din funcţiile pe care le am. Preşedinte la filială, secretar general interimar. N-am de ce să demisionez din Consiliul Judeţean. V-am spus, asta s-a întâmplat acum nouă ani. De la Consiliul Judeţean de ce să-mi dau demisia? Prima dată vreau să-mi trimit avocatul să vedem despre ce e vorba, că pe mine m-a luat prin surprindere".

Primarul Adrian Mladin a fost condamnat definitiv, în 14 iulie 2016, de instanţa supremă, la cinci ani şi zece luni de închisoare cu executare, în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri, astfel că şi-a pierdut mandatul la Primăria Jilava.

Adrian Mladin a fost găsit vinovat de faptul că, în calitate de primar al comunei Jilava, i-a pretins lui Puiu Florian, denunţător în cauză, suma de 500.000 de euro, din care, în 19 septembrie 2011, a primit 50.000 de euro, pentru a dispune întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului, în suprafaţă totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

Marian Petrache a mai fost audiat, în 16 septembrie 2016, la DNA, el precizând, după întâlnirea cu procurorii, că a fost chemat pentru că PNL a depus o plângere.

"Am fost chemat aici pentru că PNL a depus o plângere după alegerile locale din 2016. Era legată de posibila mituire a unor consilieri judeţeni pentru a-şi schimba intenţia de vot. Ştiţi, celebra alegere de la Ilfov", a spus Petrache.

El a susţinut că nu are nicio calitate în dosar.

"Nu am nicio calitate, pentru că noi am făcut plângere. Eu sunt cel care a făcut plângerea, PNL. Şi procurorul a cerut lămuriri legate de această plângere", a precizat Marian Petrache.

Întrebat de jurnalişti despre o înregistrare în care ar fi vorbit de aducerea cu maşini a alegătorilor la secţiile de votare, preşedintele PNL Ilfov a spus că era, de fapt, o înregistrare în care spunea "să nu se dea bani".

"Acea înregistrare aţi inventat-o dumneavoastră, ce să spun? Era o înregistrare în care eu spuneam să nu se dea bani. Altceva ce să vă spun?", au fost cuvintele lui Marian Petrache.

Dosarul în care este vizat Marian Petrache a fost trimis la sfârşitul lunii iunie 2016 la DNA, după ce cauza a fost declinată de anchetatorii din Ilfov, care au deschis ancheta la câteva zile după alegerile locale, în urma unei înregistrări în care preşedintele PNL Ilfov ar fi vorbit de aducerea cu maşini a alegătorilor la secţiile de votare.

Dosarul, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, era în cercetare la Poliţia Ilfov, pentru infracţiuni de fraudă la votul din 5 iunie, pentru alegerea primarilor, consiliilor locale şi consiliilor judeţene.

Poliţiştii de la IPJ Ilfov s-au autosesizat în 11 iunie şi au deschis dosarul penal în care au făcut cercetări “in rem”.

În urma probelor şi a datelor obţinute de poliţişti, procurorul de caz a decis declinarea cauzei la DNA, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Ilfov, pentru News.ro.

Poliţia Ilfov s-a autosesizat după ce în presă a apărut o înregistrare potrivit căreia liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar fi dat indicaţii în ziua alegerilor locale pentru ca 6.000 de oameni să fie aduşi cu maşinile la vot.

“A fost deschis un dosar privind infracţiuni de fraudă la vot. Este o sesizare din oficiu şi se fac cercetări în cauză”, declarau atunci, pentru News.ro, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov.

Preşedintele PNL Ilfov, Marian Petrache, spunea, după înregistrarea apărută în presă, că nu a greşit cu nimic, ci era o "strategie de campanie", iar dacă Parchetul va găsi nereguli, va suporta consecinţele.

"Toate partidele sunt organizate pe aşa-zisele registre electorale sau registre de votanţi. Eu eram în campania electorală, mă întâlnisem cu colegii mei şi le spuneam strategia de campanie. Nu spune nimic acolo de încălcarea legii. Ba, la un moment dat, cineva vorbeşte de bani, iar eu îi spun: aveţi grijă, mare grijă, că dacă umblaţi cu bani, vă ia poliţia", declara Petrache.

viewscnt